SON DAKİKA
Hava Durumu

Bursa’da 15 bin kişi takibe alınmış..

Yazının Giriş Tarihi: 17.04.2020 10:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.04.2020 10:25

Ülkede yaşanan vakaları her gün toplumla paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son toplantısında kullandığı“Filyasyon ekibi” ifadesi hepimizin dikkatini çekmişti.
Belki de bir çoğumuz bu ifadeleri ilk defa duyuyorduk..
Korona Virüsle mücadele kapsamında vakaların takibi yapan ekip için kullanılan ifadelerdi; “Filyasyon ekibi”
İl sağlık Müdürü Uzm.Dr.Halim Ömer Kaşıkcı’nın açıklamalarına göre Bursa’da da söz konusu vakaların takibi yapmak üzere 502 kişilik filyasyon ekibi oluşturulmuş..
Dünya ile birlikte ülkemizi de tehdit eden Koronavirüs (Covid-19) salgını ile mücadele dahilinde çeşitli tedbirler alınırken,Bursa’da sağlık çalışanlarından oluşturulan filyasyon ekipleri tıpkı bir dedektif gibi çalışıyor.
İlk aşamada gerekli kişisel koruyucu tedbirlerini alan sağlık ekipleri,önceden tespit edilen olası vakalara ulaşarak,kişilere adreslerinde sağlık taraması yapıyor.Ardından söz konusu kişilerin yakın temas kurduğu insanların listesini çıkartarak,izolasyonda kalmasını sağlıyor.
İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, filyasyon çalışmaları ile kesin veya muhtemel COVID-19enfeksiyonu olan bir kişi ile korunma tedbirleri alınmadan yakın temas etmiş olan kişilerin tespit edildiğini belirtti.
Kesin teşhis konulmuş Covid-19 enfeksiyonu geçiren hasta ile hekimi aracılığıyla bağlantıya geçildiğini ya da yakınlarından bilgi alındığını ifade eden Uzm. Dr. Kaşıkcı şu açıklamayı yaptı;
“Filyasyon çalışmaları bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmede çok önemlidir. Hastanın şikâyetlerinin ortaya çıkmasından 2 gün önceye kadar yakın temas ettiği kişiler belirlenmekte, bu kişiler 14 gün evde izole edilmesi sağlanmaktadır. Bu süreci nasıl geçirmeleri gerektiği, hangi durumlarda hangi yolla hastaneye gidecekleri, bu kurallara uymazlarsa karşılaşacakları yasal yaptırımları içeren ONAM formları kendilerine evlerinde imzalatılmaktadır. Bilgilerin Halk Sağlığı Yönetim Sistemi’ne kayıt edilmesinin ardından temaslı kişiler,14 gün boyunca aile hekimlerince kişiler takip edilmektedir”
Şunu ifade etmek istiyorum;
“Evdekal” çağrılarının ne kadar önemeli olduğu işin uzmanları tarafından yapılan açıklamalarla bir kez daha ortaya çıkıyor.Yine İl Sağlık Müdürü  Kaşıkcı’nın yaptığı açıklamaya bakılırsa Bursa’da 15 bine yakın insanın takibi yapılıyor.
Bize suretçe düşen tedbiri elden bırakmamak..
İlgili kurum ve kuruluşlar zaten imkan dahilinde gereğini yerine getiriyorlar. Savaşçı sağlıkçılar her şeylerinden fedakarlık yaparak bu virüs illetinden insanlarımızı kurtarmaya çalışıyor.
Her ne kadar birileri bu kutsal mücadeleyi gölgelemek istese de biz ülkemize,idarecilerimize güvenmek zorundayız.
Bakın dünyanın haline..
İnsanları,insanlığı yok etmek için ürettikleri kıtalararası füze gücüyle övünenler,hastanelerinde hastalarını yatıracak,yoğun bakıma alacak yer bulamıyorlar..
Ama bu Ülkenin kaderidir…
Bir dostumun ifadelerini aynen aktarıyorum;
Şöyle diyor;
“Tarihte bir Brütüs, bir Lawrence vardı! Bugün binlerce Brütüs,binlerce Lawrence var! Tabi binlerce de klinik vaka!..Böyle bir ülkeyi yönetmek kolay mı?”
Hele bu dönemde.
Cevabı hep beraber düşünüp,evde kalalım..
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.