SON DAKİKA
Hava Durumu

BURSA’NIN KARBON AYAKİZİ

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2016 10:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2016 10:10

Tarihi Kentler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği ve aynı zamanda da Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olan Recep Altepe’nin dünkü basın toplantısı çevreye verilen önemin bir göstergesi olarak ilgi çekiciydi.
Bizler de böylelikle “Karbon Ayakizi” kavramıyla tanışmış olduk.
Pekala, neydi bu karbon ayakizi?
Kısaca; üretip tüketirken çevreye verdiğimiz zararlara “Karbon ayakizi” deniyor.
Recep Altepe dünkü toplantıya, Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden konunun uzmanı Prof. Dr. Cengiz Türe ile birlikte katıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Proje Etüd ve Planlama Dairesi Başkanı Nalan Bener de Bursa’ya ilişkin bilgi sunumunda bulundu.
 ***
Son yılların öne çıkan kavramları arasında küresel ısınma ve iklim değişimi konuları öne çıkmış bulunuyor.
Bu konuda dünya çapında çevreyi koruma yönünde çalışmalar yapılıyor.
Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı Bursa’da ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda ciddi çalışmaları var.
Recep Altepe, belediye başkanlarının şehrin doktorları olduğunu, iyi uygulamaları da Türkiye’ye örnek olacak şekilde Bursa’nın başlatması gerektiğine inanıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, çevreye verdiği önemden dolayı bir de ödül almış.
Dünyayı en çok zehirleyen ülkelerin ABD, Çin, AB ve Japonya gibi dünya üretiminin en önde gelen ülkeleri olduğu da kaydedildi.
Bursa ölçeğinde konuya bakıldığında ise Bursa’nın 12 milyon ton karbon ayakizi salınımı ile Türkiye çapında önde gelen bir sanayi şehri olduğu vurgulandı.
Fosil yakıtlar diye tabir edilen petrol, kömür gibi yakıtların kullanımından doğan zararların önlenmesine karşı topyekün bir mücadele verilmesi gerektiğinin de altı çizildi.
 ***
Son zamanlarda küresel ısınma ve iklim değişikliğinden dolayı Türkiye’de daha önce görülmeyen hortum vakalarına da(Ayvalık) rastlanmaya başlandığını kaydeden Prof. Dr. Çetin Türe; bu konuda Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bir “Eylem Planı” hazırladığını belirtti.
AB çerçevesinde Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin de yakında Belçika’da bir sözleşmeye imza atacağını ifade ederek, kaybedeni olmayan bir oyun kurmamız lazım ifadelerini kullandı.
3E diye ifade ettiği, ekonomi, enerji ve ekoloji dengesinin kurulmasını, karbon salınımlarını etkileyen rüzgar yollarının iyi etüd edilmesi gerektiğini altını çizdi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda yaptığı önemli çalışmalardan dolayı sertifika almaya hak kazandığını da belirten Prof. Dr. Çetin Türe, Sağlıklı Kentler Birliği üyelerinin Türkiye’nin nüfusunun yüzde 60’ını teşkil ettiğini ifade etti.
Ülkelerarası bir “Karbon Borsası” kurulduğunu da kaydeden Türe; sanayi firmalarının sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
 ***
Konu hakkında değerlendirme yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise çevreyi kirleten ve karbon gazı salınımı bakımından gevşek davranan sanayi tesislerini yakın takip başlattıklarını, cezai müeyyide uyguladıklarını ve bu firmaların da gerekli önlemleri almaya başladıklarını belirterek, hiç kimsenin ve hiçbir kuruluşun çevreyi kirletmesine müsaade etmeyeceklerini kaydetti.
 
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.