SON DAKİKA
Hava Durumu

Çarşı ve sigara

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2018 10:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2018 10:16

Her kim ne içerse içsin bizi ilgilendirmiyor. Bu ilgilendirme kısmı ortak ve toplu yerleri kullanma alanı ise bizleri bal gibi de ilgilendiriyor arkadaşım. Tütün kullanabilirsiniz o sizin kişisel tercihinizdir ama topluma açık alanlarda bir başkasının hakkına hiç kimse tecavüz edemez ve etmemelidir.
Sağlık Bakanlığının yaptığı araştırma ve istatistiği sigara kullanmanın her türlü hastalıklara sebebiyet olarak gösterilmektedir. Sigara başta akciğer olmak üzere tüm vücudu etkileyen lanet olası bir alışkanlıktır. Sigara kullananları aktif içiciler, sigara içmediği halde direk ya da dolaylı olarak sigara dumanına maruz kalanların pasif içiciler olarak tanımlandığını bilmekteyiz.
Yani sigara içmeseniz de sigara içilen ortama da nefes alıp vermek aynen içmiş gibi olmaktasınız.
Bilmem kaç sayılı Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü hakkında diye bir kanun var. Amacı ise herkesin temiz hava soluyabilmesi içindir. Bu kanun maddelerini okuduğunuzda her şey açık açık yazılmıştır. Bu yasaklara uymayanlar ile ilgili de cezalar vardır. İyi güzel her şey yazılmış ama bunu uygulayacak bir denetleme var mı?
Evet, varsa bu denetleme mekanizması sağlıklı çalışıyor mu?
Yoksa sadece şikâyetler üzerine mi gidiliyor? 
Rutin bir kontrolü var mı?
Geçenlerde insan yoğunluğunun olduğu Kapalı Çarşının Alt Çarşı kısmına indim. Hani şu orta sergilerinin olduğu yer. Merdivenlerden inerken sizi sigara dumanı karşılayıp yanaklarınızdan öpüyor. Yeni tadilattan geçtiği halde orta kısmında bulunan havalandırmalar çalışmıyor.
Yönetim Başkanını aradım kendileri “arızanın varlığından” bahsetti.  Hatta ortak kullanım lambalarında sönük vaziyette olduğunu gördüm. Yakışmıyor, olmuyor böyle. Günde binlerce yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan bu çarşılar bölgesi bunları hak etmiyor.
Çarşılar şehrin görünen yüzüdür. Çarşılar kentlerin simgeleridir. Buraların nezih ve temiz olmaları şehrin reklamı noktasında büyük önem arz ediyor. Şehirler çarşılarıyla tanınır.
Sigara yasağının kontrolünü hangi birim yapıyorsa bir an evvel bu çarşı bölgesini kontrol altına almalıdırlar.
Dükkân, sergi sahipleriyle birlikte çalışanlarının ilk önce bu sigara yasağına uymaları gerekmektedir.
Temiz, güzel bir çarşı görmek bu şehirde oturan her vatandaşın arzusudur.
Tek arzumuz da budur.
 
 
mehmetaliakcaseven@gmail.com
 
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.