SON DAKİKA
Hava Durumu

DAR GELİRLİNİN SOSYAL GÜVENLİK STATÜSÜ

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2015 09:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2015 09:41

Tarım işçileri, ev hizmetlileri, taksi-minibüs sürücüler, figüranlar bunlar toplumun en az gelire sahip kesimidir ve maalesef sosyal güvenlikleri de hemen hemen yoktur. Sigortalı olmak isterlerse de işverenleri değil kendi ceplerinden SGK’ya prim ödemek zorundadırlar.

6111 sayılı yasa ile 2011 yılında 5510 sayılı Kanuna eklenen, ek 5. Madde ile sigortaları kendi ceplerinden ödenmek kaydıyla SGK güvencesine alınması karara bağlandı. Yani, günde 25-30 lira yevmiye ile sadece yaz aylarında iş bulan tarım işçilerine yılın 12 ayı ayda 265 lira prim ödeme şartıyla sigortalı sayıldılar.

İsteğe bağlı sigortalılık hükümleri ve 506 sayılı Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamında sigortalı olmayan, kendi sigortalılıklarından dolayı bu kanunlara göre gelir veya aylık almayan ve 18 yaşını doldurmuş olanlardan; orman ve tarım işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar, örneği Kurumca hazırlanan ve Kurumca belirlenen ilgili muhtarlık, birlik, kuruluş, il veya tarım ilçe müdürlükleri tarafından usulüne uygun olarak düzenlenip onaylanmış belge-leri ile talepte bulundukları tarihten itibaren sigortalı sayılırlar

Tıpkı, tarım işçileri gibi sinema, film ve dizilerde figüranlık yapanlar, şehiriçi taksi-minibüs sürücüleri ve ev temizliği yapan gündelikçiler de aynı uygulamaya tabidirler. Yani, toplumun dar gelirli kesimi ceplerinden prim ödemek kaydıyla sosyal güvenlik sistemine girebilirler.

YETİM AYLIKLARINDAKİ HAKSIZLIK

Gerek eski 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ve gerekse 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu ve gerekse de yeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre 4A (SSK) ve 4B (Bağ-Kur) sigortalılarının yetim çocukları sigortalı bir işte çalışmaya başladıkları anda yetim maaşları kesilmektedir.

Ancak 4C (Emekli Sandığı ) emekli veya iştirakçilerinin yetimleri ise emekli sandığına tabi bir çalışması olmadığı sürece SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak sigortalı olsa bile yetim aylığı kesilmez.

T.C. Emekli Sandığı iştirakçisinin (memurun, memur emeklisinin) kız çocuğu, evli değilse, T.C. Emekli Sandığı iştirakçisi veya T.C. Emekli Sandığı’ndan emeklisi değil ise ana-babasından yetim aylığı alabiliyor. T.C. Emekli Sandığı yetiminin memuriyet dışındaki SSK’lı veya Bağ-Kur’lu çalışmaları yetim aylığı almasına engel olmuyor.

Yine Memurun yetim erkek çocuğu okumuyorlarsa 18 yaşını, ortaöğrenim yapıyorsa 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorsa 25 yaşını dolduruncaya kadar yetim aylığı alabiliyor.

Ancak buna rağmen SSK ve Bağ-Kur sigortalı ve emeklilerinin yetimlerini üvey evlat gibi dışlamakta ve işe girdiği an yetim aylığını kesmektedir. Böylelikle hem anayasanın eşitlik ilkesi ihlal edilmekte, hem de sosyal güvenliğin özüne ters düşen bir durum ortaya çık-maktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.