SON DAKİKA
Hava Durumu

ENERJİNİN İPEK YOLU

Yazının Giriş Tarihi: 01.12.2019 22:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.12.2019 22:10

Dünyadaki savaşlar büyuk ölçüde enerji kaynaklarına sahip olmak için yapılıyor.
Aksi halde ABD’nin kalkıp da 10 bin kilometreden Ortadoğu’ya gelmesini nasıl izah edebiliriz?
Uzun yıllardan beri zengin petrol yataklarına sahip olan Ortadoğu’da petrol yataklarının bekciliğinin yapilmasinı enerji konusunun öneminden kaynaklanmaktadır.
Dünyanın en önemli petrol rezervlerine sahip Suudi Arabistan’nin nasıl bir Amerikancı politika izlediği herkesin mâlumudur.
Yine birçok petrol ülkesi batılı sömürgecilerin kontrolü altındadır.
Buralarda uzun yıllardır bitip tükenmeyen savaşların altında yatan gerçek sebep de enerji kaynaklarının yoğunlukla bu bölgede bulunmasindandır.
Güçlü ülkeler uzaklardan gelip bu bölgelerdeki petrol üzerinde dolaylı yollardan hak iddia ederlerken bizlerin bu işin dışında kalmamız düşünülemezdi. Suriye’deki çatışmalara ilgili olarak
ne diyordu ABD Başkanı Donald Trump; sizler sınır güvenliğini için uğraşıp durun; biz petrol kuyularının güvenliğini sağlamaya devam edeceğiz.
***
Enerjinin önemi için her yol mubah görülürken enerjiyi barış için kullananlar da var.
İşte bu yolda iki dost ve kardeş ülke olan Türkiye ve Azerbaycan 2012 yılında İstanbul’da imzaladikarı anlaşma ile Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP)yapimını başlattılar.
Nihai anlaşma ise 2013 yılında Bakü’de imzalanmış ve temeli de Kars’ta atılmıştı.
2018’de Eskişehir’de açılışı yapılan bu dev proje için büyük bir çaba harcanirken Bu projenin gerçekleştirilmesinde Gürcistan’in katkısı da inkâr edilemez.
Bu projeden 20 il, 67 ilçe ve 600 köy istifade ederken Avrupa’da da Yunanistan, Bulgaristan ve Bosna Hersek gibi ülkeler kadar bu hattan faydalanan ülkeler olacak.
***
Bizim göğsümuzü kabartan nokta ise evvelki gün Başkan Erdoğan ile Azerbaycan Başkanı İlham Aliyev tarafindan Edirne’de yapılan açılıştı. 
İpsala ilçesinde yapımı tamamlanan Doğalgaz Ölçüm İstasyonu her iki liderin de dünyaya ve komşularimiza ve bilhassa da Yunanistan’à bir haykırışı içeriyordu.
Libya ile yapılan anlaşmadan dolayı Libya’nın tehdit edildiğini ama bu anlaşmanın da uygulanacağını ifade etti Başkan Erdoğan.
İlham Aliyev’in Türkiye hakkındaki övgü dolu sözleri de salondan büyük alkış aldı.
İki ülkenin böyle büyük bir projeyi hayata geçirmesi gerçekten de her türlü takdire şayandır ve Türkiye’nin gücünü gösterir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.