SON DAKİKA
Hava Durumu

Evanjelizm ve değişen dengeler

Yazının Giriş Tarihi: 11.08.2018 11:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.08.2018 11:40

İzmir’de tutuklanan ABD’li rahip Andrew Brunson ile birlikte ülkemiz gündemine rastgele giren ve ne olduğu hala yeterince anlaşılamayan EVANJELİZM nedir? Neden bu kadar önemli bu konuyu bir inceleyelim.
Rahip Brunson’un tutuklanmasıyla gündemimize giren Evanjelizm Hristiyanlığın bir alt mezhebi.
Matta, Markos, Luka ve Yuhanna tarafından yazılmış dört ‘İncil’in her birine “Evanjel” denir. Latince “iyi haber” anlamına gelir. Bu dört İncil yazarlarına ”Dört Evanjelist”denmiştir. Evanjelizm sözcüğü Kitab-ı Mukaddes’e dönmek veya yönelmek anlamına gelir.
Evanjelist sözcüğü en basit anlamıyla “Hristiyanlık bildirisini vaaz eden, yayan kişi”anlamına gelir.
Evanjelikler, ABD’yi kuran ve tutuculuğuyla bilinen Protestan mezhebi Puritenler’in devamıdır. Evanjelizm merkezli bu akımın mensuplarına ve 20. Yüzyıl sonlarında liberal Protestanlar haricindeki tüm Protestanlara  Evanjelik denmeye başlanmıştır.
Ayrıca Martin Luther, reformları esnasında kurduğu kilise için bu ismi kullanmıştır. Bu nedenle Kıta Avrupası’nda Evanjelik sözcüğü, Protestan veya Lutherci olarak algılanır.
Evanjelizmin temelleri Methodizm’in kurucusu John Wesley ve Amerikalı filozof ve teolog J. Edwards tarafından atılmıştır. Ayrıca Amerika’nın en büyük Protestan mezhebi olan Baptistlerin ve Metodislerde koyu birer evanjelisttir.
Evanjelizm Amerika’daki Hristiyan toplumunun tutucu kanadını temsil etmektedir.
Bu koyu fikre göre, Tanrı ,Tanrı’nın Krallığı’nı temsil eden insanlara imtiyaz vermiştir ve İsrail, Kitab-ı Mukaddes’in Kıyamet zamanında önemli rol oynayacaktır. Dünyada büyük savaşlar çıkacak ve bu savaşlar neticesinde Mesih gelecek ve İsrail oğulları dünyaya hükmedecektir.
Görünürde Hristiyanlığın bir kolu gibi görünse de Papalık ve Katolik kilisesinin en büyük düşmanı olan evanjelistler için önemli olan Mesih’in gelmesi ve imtiyazlı konumda olan kendilerinin ve üst ırk olan Yahudilerin dünyada hükümdar olmasıdır. Diğer milletler bu görüşe göre sadece köledir.
Lutherci Protestanlık ile başlayan; Abd başkanları Jimmy Carter, Ronald Reagan ve Baba Bush’un başkanlıkları döneminde adım adım gelişen Evanjelizm,11 Eylül’den sonra Oğul Bush ile Küresel Emperyalizmi yönlendiren esas güç haline gelmiştir.
Son zamanlarda da ABD başkan Yardımcısı Mike Pence ve Abd Başkanı Trump sayesinde hedeflerine varma konusunda dünyayı kutuplaştıran ve dünya savaşı çıkarmaya yönelik politikalar sergilemektedirler.
Örneğin Kuzey Kore’yi nükleer savaş çıkarma konusunda kışkırtmışlar ancak rusya ve çin’in araya girmesiyle yumuşama olan kriz gibi.
Ardından Çin ile yaşayan ekonomik ve ticaret savaşları.
Bunun ardından Rusya’ya ambargo uygulayarak yeniden 2 kutuplu bir düzen yaratıp savaş ortamı yaratmaya yönelik politikalar.
İsrail’in sert düşmanı olan İran ile varılan anlaşmadan hiç gerekçesiz çekilerek, İran’a yeniden ambargo uygulamak suretiyle, Körfezde bir savaşın kıvılcımını ateşlemek..
Son olarak ta, son zamanlarda Müslüman coğrafyasının ve ezilen milletlere yeniden ses olan Türkiye’yi hedef almaktalar.
Sebebi basit, evanjelistler için Müslümanlar köle hatta yok edilmesi gerekilen topluluk, ve bu coğrafyanın lideri konumunda Türkiye var ve daha da fazlası olarak Sayın Cumhurbaşkanımız bu coğrafyanın ve ezilen toplumların çığlığını duyuran doğal lider konumunda. Dolayısıyla büyük İsrail hayallerinin önünde büyük bir engel olmaya başladı Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan.
Uluslararası piyasalarda ülkemizi ve Cumhurbaşkanını itibarsızlaştırma, ekonomik anlamda ülkemizi zora sokmak, silah ambargosu uygulamak ve sonunda seçimle uzaklaştıramadıkları hükümeti iç karışıklıkla yıkmak yol haritaları bu ve uygulamak için düğmeye bastılar.
Peki geçmişte defalarca yaşadığımız bu oyunları yine seyredecekmiyiz. Bu oyunlara gelecek-miyiz.
Görmeliyiz… Bilmeliyiz… Uyanık olmalıyız… Oyuna gelmemeliyiz…
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.