SON DAKİKA
Hava Durumu

Genel sağlık sigortası

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2015 11:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2015 11:48

Genel Sağlık Sigortası uygulaması gereğince hiç sosyal güvencesi olmayan tüm vatandaşlar, Kaymakamlıklarda gelir testi yaptırıp SGK’ya her ay Genel Sağlık Sigortası primi ödeyerek sağlıktan yararlanırlar. Ama çocukları sigortalı veya emekli olanlar beyanda bulunursa, anne ve babaları sağlıktan bedava yararlanır.Bunun dışında anne ve babaları çocukları üzerinden aylık alma hakkına da sahip olabilirler.
01.01.2012 günü başlayan zorunlu Genel sağlık Sigortası uygulamasına göre SGK kapsamında olmayan yani çalışan veya emekli durumunda bulunmayan, tüm vatandaşlar, SGK’ya her ay genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda-dır. Ancak bakmakla yükümlü olunan kişilerin sosyal güvencesi yoksa bunlar için prim ödemeden sağlıktan yararlanma hakkı var. Buna göre,
5510 sayılı Kanun’un 3’üncü maddesine göre; sigortalı ve emekli kişilerin, bakmakla yükümlü olduğu eşi, çocukları, anne ve babasının sağlık sigortasın-dan faydalanması sağlanabilir.

Eğer gelir testi yaptırmış ve aylık gelirleri asgari ücretin netinden az çıkmışsa hemen SGK’ya gidip anne ve babanızın geçimini sizin sağladığınızı beyan ederek, sağlıktan sizin üzerinizden bedava yararlanmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca ölüm aylığı ile ilgili hükümleri gereğince, vefat etmiş çocukları üzerinden anne ve babalara aylık bağlanır.

İflas eden şirketin çalışanları ödenmeyen maaşlarını nasıl alabilirler

Çalışanların çalıştıkları işyerinden işyerinin zor duruma düşmesi sonucu yapamadığı son üç aylık ücret ödemeleri, kesinti yapılmadan İşsizlik Fonu içinde oluşturulan, Ücret Garanti Fonu’ndan ödenir. İşçiden İşkur tarafından istenen belgeler hazır edildiği taktirde çalışanlara son üç aylık maaşı ödenir.
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre; sigortalı sayılan kişileri iş sözleşmesi ile çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, işyerinin iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile işyerinin ödeme güçlüğü içine düştüğü hallerde, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacakları kendisine ödenir Bu madde kapsamında yapılacak ödemelerde işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı iş yerinde çalışmış olması koşulu esas alınarak temel ücret üzerinden ödeme yapılır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.