SON DAKİKA
Hava Durumu

GUHEM Genel Müdürü Mirahmehmetoğlu uyduların geleceğini konuştu…

Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, Türksat 5B uydusunun uzaya fırlatılması öncesinde Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) görev alan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız ile “Uyduların Geleceği” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), TÜBİTAK ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen GUHEM’in Genel Müdürü Halit

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2021 10:55
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2021 10:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
GUHEM Genel Müdürü Mirahmehmetoğlu uyduların geleceğini konuştu…

Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, Türksat 5B uydusunun uzaya fırlatılması öncesinde Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) görev alan astrofizikçi Dr. Umut Yıldız ile “Uyduların Geleceği” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), TÜBİTAK ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilen GUHEM’in Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca düzenlenen “Uydu Teknolojileri Haftası” kapsamında, Türksat 5B uydusunun fırlatılma geri sayımı öncesinde NASA’da görevli astrofizikçi Dr. Umut Yıldız ile birlikte gerçekleştirdiği söyleşide uyduların geleceği ve uydu teknolojilerinin trendleri hakkında konuştular.

“SAYILI ÜLKELER ARASINDAYIZ”

Kendi uydularımız ve bunların dışındaki diğer uyduları katılımcılara Dr. Umut Yıldız ile birlikte anlatan GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, şu an itibariyle 5 bin aktif uydunun uzayda yer aldığını ifade etti. Halit Mirahmetoğlu, “Küresel Konumlandırma Sistemlerinin bütün Dünya’yı kaplayabilmesi için en az 24 uydu gerekiyor. Bu alanda çalışmalarını sürdüren ülkeler genel itibariyle uydularını 30’a yükseltmeyi amaç ediniyor. Küresel kapsama alanı oluşturmak için çok fazla uydu atmak ve masraf yapmak gerekiyor. Bizim Milli Uzay Programımızda da geçen noktalardan bir tanesi var o da bölgesel konumlama sistemi. Çin’in sistemi de ilk bölgesel olarak başlamıştı. Ülkemizin bu konuda planları olduğunu görüyoruz ve bu anlamda sayılı ülkeler arasındayız” dedi.

“GELECEKTE YÖRÜNGEDEKİ UYDU SAYISI ÇOK FAZLA ARTACAK”

Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ın Starlink Projesi’nden bahseden Dr. Umut Yıldız, “Elon Musk bu proje ile birlikte tüm dünyaya hızlı ve ucuz internet sağlamak istiyor. Elon Musk’ın şu an 2 bine yakın uydusu var ve bu uydu sayısını 42 bine çıkarmayı hedefliyor. Gelecekte Elon Musk gibi uzaydan internet sağlayıcısı şirketler de ortaya çıkacak. Gelecek buna doğru evriliyor. Bu da yörüngedeki uydu sayılarının artmasına yol açacak. Starlink, kırsal alanlara hizmet veriyor. Bu hizmeti daha fazla uydu fırlatarak yapmaya devam edecek” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.