SON DAKİKA
Hava Durumu

Hak ve Özgürlükler Partisi mi, Türk Partisi mi?

Bursa Olay Gazetesi köşe yazarlarından deneyimli gazeteci Sayın İhsan Aydın 18.11.2020 tarihinde internete düşen Bulgaristan Türklerinin birliğini kim sağlar başlıklı köşe yazısından sonra bu konuya gönül vermiş birkaç arkadaşım aradı. Zülkef abi İhsan beyin Bursa Olay gazetesin daki köşe yazısını okudun mu diye. Evet, okudum cevabını verdim. Ne düşünüyorsun diyenlere Meydan gazetesindeki köşemde konuyu ele

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2020 09:47
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2020 09:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Bursa Olay Gazetesi köşe yazarlarından deneyimli gazeteci Sayın İhsan Aydın 18.11.2020 tarihinde internete düşen Bulgaristan Türklerinin birliğini kim sağlar başlıklı köşe yazısından sonra bu konuya gönül vermiş birkaç arkadaşım aradı.
Zülkef abi İhsan beyin Bursa Olay gazetesin daki köşe yazısını okudun mu diye. Evet, okudum cevabını verdim. Ne düşünüyorsun diyenlere Meydan gazetesindeki köşemde konuyu ele alacağımı belirtmekle yetindim. Çünkü konu çok geniş. Toplumumuzun büyük bölümü konulara yüzeysel bakıyor.
Gelişmeleri ayrıntıları ile anlatmak gerekiyor.
İhsan bey Bulgaristan, dolayısı ile balkanlar, Batı Trakya konularına yakın bir gazeteci arkadaşımız. Birlikte Bulgaristan ziyaretlerimiz oldu. Oralardaki insanları yakından tanımak, onlar hakkında doğru bilgileri okurları ile paylaşmak başlıca amaçlarındandır.  Bu yazısında Bulgaristan konularına vakıf olduğunu belirttiği dostunun fikirlerini okurları ile paylaşmış.
Çok değerli gönül dostu okurlarım; Bulgaristan dolayısı ile balkanlardaki Müslüman Türk topluluklarını dolayısı ile azınlıkların hakları üzerinde görüş bildirebilmek için. Demokrasi öncesi yani 1989 öncesi rejim içerisinde yaşamış, sonraki yıllardaki gelişmeleri takip etmiş olmalıdır.
HÖH Ahmet Doğan başkanlığında kurulduğu yıllarda alkışlanmıştı. Aslında HÖH kuruluş temelleri Kırcaali de hazırlanmıştır. Bu hareketin baş aktörlerini hepimiz yakından tanıyoruz. Ancak yıllar ilerledikçe başkan Ahmet doğan n Bulgar devletinin ajanı olduğu sicil no su ile ortaya atanlar oldu.
Beyler o yıllarda Bulgar devletine dayanmadan, onay almadan HÖH kurmak hayalden ileri gidemezdi. Hareketin kurulması ile mağdur olan azınlıklar bu hareket sayesinde haklarımıza kavuşuruz ümitleri ile yaşadılar. İsimlerin geri verilmesi kararından, Türkçe konuşma özgürlüğü, şahsi iş yerleri açma imkânları, partilerde görev alarak Bulgaristan Parlamentosunda temsil hakları gibi kazanımlar elde ettiler.
Bir toplumun varlığını sürdürebilmesi için dil en önemli unsurdur.35 yıl geçti aradan hala ana dilde Türkçe eğitim müfredat programında diğer dersler gibi zorunlu olmadı.    Neyse yazının başında da belirttiğim gibi konular geniş. Biz dönelim İhsan beyin kaynağının öneri ve görüşlerine;
Kaynak; Bu aşamadan sonra Bulgaristan’daki Türk ve Müslüman topluluğunu bir siyasi çatı altında toplamanın mümkün olmadığı görülmektedir. Ancak yeni STK’lar oluşturup buradaki yöresel derneklerin karşılığı olarak her ilçede Türklüğü ön planda tutarak yeni oluşumlara gidilmeli.” Bulgaristan iç siyasetini ve oradaki Müslüman topluluğunun durumunu iyi bilen dostumuz bunun da ancak BAL-GÖÇ çatısı altında kurulacak bir komisyon ile yapılması gerektiğini düşünüyor.
Bulgaristan içerisinde böyle bir örgütlenmenin ne kadar mümkün olup olamayacağı, artıları, eksileri ne olacağı geniş şekilde uzmanlar ve siyasiler arasında görüşülmesi gerektiğine inanıyorum. Koordinasyonun da yine Bulgaristan kökenli Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları’nda görev alacak donanımlı insanlarla yapılacağına inanıyor.
En büyük handikabı ise Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları’nda Bulgaristan’ı iyi ve oradaki Müslüman azınlığını tanıyan bir uzmanın olmayışı olarak görüyor. Dostumuz, Bulgaristan’da Müslüman bölgelerindeki Pomak ve Alevi soydaşları ayrı bir topluluk gibi örgütlemek için yabancı ülke STK’ larının da kaynak sağlayıp, faaliyet gösterdiğini ileri sürüyor.
 Parçalanmış bir Müslüman toplumunun varlığı, şüphesiz en çok Bulgar devletinin hoşuna gitmektedir.  Kaynak bölünmenin Bulgar devletinin işine yarar derken yazının devamında;    Çözüm olarak da Türk azınlığın güçlü olduğu kentlerdeki etkili isimlerin Bulgar partilerinden aday gösterilmesinin daha doğru bir adım olacağına inanıyor. Birlikten söz eden kaynak bu cümlesi ile çelişiyor kanısındayım.
Yeni partilerin kurulması demokratik bir hak olarak görebiliriz. Ancak yaşadığın ülkede azınlık olarak bulunuyor ve nitelendiriliyorsan çeşitli partilere bölünmek seni bölüp parçalamanın yollarını arayanlara yarar. HÖH. Yeni partiler kurulmadan önce 38 milletvekili çıkarmış ve parlamentoda kilit parti ve iktidar ortağı olmuştu. Oldu da ne yaptı sorularını soranları işitir gibi oluyorum.
HÖH kurulduğundan beri yapılan hata Adı HÖH olan partiye Türklerin partisi olarak ortaya çıkarılması;Hal bu ki komünist rejime karşı olan binlerce Bulgar hareketin üyesidir.Bu söylem, Bulgaristan daki aşırı milliyetçilerin tepkisine neden olmuştur. Bu parti Bulgaristan da hakları gasp edilen tüm Bulgaristan başta azınlıklar olmak kaydı ile herkesin partisi olarak anılmalı, anlatılmalı kanısındayım.
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.