SON DAKİKA
Hava Durumu

İş Güvenliği Yasası…

Yazının Giriş Tarihi: 07.02.2014 10:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.02.2014 10:06

Bildiğiniz üzere yasalaşan işyeri güvenliği yasası birçok işyerini ve esnafı yakından ilgilendiriyor. Ayrıca işyerlerine getirdiği sorumluluklar ve sorumluluklarını yerine getirmeyenler hakkında içerdiği ağır cezalar yönünden ihmal edilemeyecek kadar önemli.

Öncelikle işçi çalıştıran çırak ve apartman kapıcısı dahil tüm işyerleri Ocak 2013 itibariyle risk değerlendirmesi yaptırmak zorundaydı. Risk değerlendirmesi yaptıracak olan işyeri sayısı (kapıcısı olan siteler dahil) üç milyon civarında.

Risk değerlendirilmesinin nasıl yapılacağı SGK internet sitesinde işkolları itibariyle var. Risk değerlendirmesi yaptırmayan işyerlerine verilecek ceza ilk ay için 3.361 TL ve aykırılığın devam ettiği her ay için 5.042 TL’dir. .

Ayrıca 50 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde 1 Ocak 2013 de 50’nin altında işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli işyerlerinde 1 Ocak 2014 den itibaren 50’nin altında işçi çalıştıran az tehlikeli işyerlerinde apartmanlarda kırtasiyeci bakkal kuyumcu konfeksiyoncu vb. işyerlerinde 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı diğer sağlık personeli hemşire vb istihdam edilmesi yada ortak sağlık ve güvenlik biriminden hizmet alınması gerekiyor. Doktor, uzman ve hemşire istihdam edilmemesi veya istihdam edenlerden hizmet alınmaması durumunda her ay itibariyle 14 bin TL idari para cezası kesilecek.

İşyeri hekimi 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına yılda en az 25 dakika az tehlikeli sınıfta yer alanlarda çalışan başına ayda en az 6 dakika çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda çalışan başına ayda en az 8 dakika işyeri hekiminin zaman ayırması gerekiyor.İş güvenliği uzamanı 10’dan az çalışan olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, çalışan başına yılda en az 60 dakika olmak üzere zaman ayırması gerekiyor. Diğer sağlık personeli 10’dan az çalışan olan ve az tehlikeli veya tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışan başına yılda en az 35 dakika olmak üzere yukarıdaki sıralamaya göre 6,9 ve 12 dakika diğer sağlık personelinin hemşirenin zaman ayırması gerekiyor.

Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan 13 milyon işçiye eğitim verilmesi gerekiyor aksi halde çalışan her işçi 1.120 TL idari para cezası kesilecek. Yine kanun kapsamına giren iş yerinde acil durum planı hazırlanması ve tatbikatı gerekiyor. Aksi halde bu hususların yerine getirilmediği tespit edilen her ay için 1.120 TL cezası var.

Son bir hatırlatma Türk yasaları uyarınca kanunu bilmemek mazeret sayılmaz dolayısıyla bu hususları yaptırmayanların cezalarla karşılaşmaması için elini çabuk tutması gerekiyor yoksa cezalar çok ağır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.