SON DAKİKA
Hava Durumu

Kaydı olmayan Bağ-Kur’luların emekliliği

Yazının Giriş Tarihi: 21.04.2014 10:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.04.2014 10:26

Normalde vergi veya oda-dernek kaydı ile şirket ortağı olunmayan dönem Bağ-Kur’lu sayılamaz ama Bağ-Kur gerekli araştırmayı yapmadan bu dönemlerin primlerini alıp yıllar sonra kişilerin emekliliği gelince, o dönemlerde “vergi ve oda kaydın yokmuş” diyerek hizmetleri silemez. Normalde gerek 1479 sayılı (eski) Bağ-Kur Kanunu ve gerekse yeni 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, hiç kimse vergi kaydı, limited şirket ortaklığı veya meslek oda-dernek kaydı olmadan Bağ-Kur’lu olamaz ama Bağ-Kur af zamanlarında gerekli araştırma yapmadan madem sizlerden prim almış bu süreleri Bağ-Kur’lu saymak zorundadır. Bağ-Kur bu primleri alıp aradan uzun yıllar geçtikten sonra “prim borçlarınızı yanlış hesaplamışım seni emekli etmiyorum” diyemez. Eğer emekli olmanızı kurum dilekçenize rağmen kabul etmez ise emsal mahkeme kararlarını örnek göstererek dava açmanız gerekir, mahkeme kararı ile emekli olabilirsiniz.

İSTEĞE BAĞLI’DA YENİ DÖNEM

5510 sayılı Kanun’un yürürlük tarihi olan 1.10.2008 gününden önceki uygulamada, Bağ-Kur sigortalıları, vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklıkları yani zorunlu Bağ-Kur’lu olmaları gereken süre sona erse bile kendiliklerinden prim ödüyorlarsa ödedikleri isteğe bağlı sigortaya sayılıyordu. Bu da geçmişte yargı kararları ile sağlanmıştı. Sonra SGK; “artık yeni bir yasa var geçmiş yargı kararlarını tanımam” deyip, zorunlu Bağ-Kur süresi sona erdikten sonra isteğe bağlı talep dilekçesi olmadan ödenen primleri iade etmeye başlamıştı.

Şimdi SGK’nın yayınladığı, 2014/5 sayılı genelge ile getirilen olumlu bir değişiklik ile isteğe bağlı sigortalılığa ilişkin bu konuda sigortalılar lehine bir düzenleme yapıldı. Buna göre 1479 sayılı kanun kapsamında zorunlu sigortalılıkları sona erenlerin isteğe bağlı sigortalılık talebinde bulunmadan prim ödemeye devam etmeleri halinde primlerinin karşıladığı süre ile sınırlı kalmak kaydıyla sigortalılık süresi olarak değerlendirilmesi işlemleri 1 Ekim 2008 tarihinden sonra yatırmış olduğu primlerin karşıladığı süre ile sınırlı olarak isteğe bağlı sigortalılık durumlarının kabul edileceği belirtiliyor.

BAĞ-KUR’DA ERKEN EMEKLİLİK

Bağ-Kur (4/B) sigortalılarından özürlü-engelli olduğu için SSK’lılar gibi erken emekli olamayanlara da artık 5510 sayılı Kanun ile ilk defa erken emeklilik hakkı getirildi. Uygulamaya göre, ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce malûl (yüzde 60 ve fazlası) olduğu için malullük aylığı bağlanmayanlar, çalışma gücü kaybı yüzde 40 ila yüzde 59 arasında olanlar 1 Ekim 2008 tarihinden sonra tahsis talebinde bulunmaları durumunda engelli durumundan ötürü erken emekli olabilecekler.

ÇALIŞMADAN SSK KAYDI YAPTIRANLAR

SSK sigortalısı olabilmek için bir işyerinde fiilen çalışmak gerekir. Kişi bir şirkete para vererek kendini SSK’lı göstertmişse tespiti halinde hizmetleri iptal edilir. Ayrıca SSK’lı gösterilen kişilere para cezası kesilir ve haklarında ceza davası açılır. Vatandaşlarımızın paravan sigorta yapan şirketlerden ve yapılan bu tür sigortalardan uzak durması gerekir.

İFLAS EDEN ŞİRKETTEN MAAŞ ALAMAMA

İşverenin ödeme güçlüğüne düşmesi halinde işçilerine yapamadığı son üç aylık ücret ödemeleri, hem de kesinti yapılmadan Ücret Garanti Fonu’ndan ödenir. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 1 inci maddesine göre; Bu Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası veya iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkisinden kaynaklanan üç aylık ödenmeyen ücret alacaklarını karşılamak amacı ile İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında ayrı bir Ücret Garanti Fonu oluşturulur. Bu madde kapsamında yapılacak ödemelerde işçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesinden önceki son bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması koşulu esas alınarak temel ücret üzerinden ödeme yapılır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.