SON DAKİKA
Hava Durumu

MALULEN EMEKLİ TÜRKLER DİYARI MAASMECHELEN

Yazının Giriş Tarihi: 05.10.2016 10:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.10.2016 10:12

Avrupa seyahatimiz devam ederken yolumuz Belçika’nın Maasmechelen kasabasına düştü.
Başkent Brüksel’e bir saat mesafedeki bu şirin kasaba “Madenci kasabası” olarak biliniyor.
1960’lı yılların başında başlayan Türkiye’den başta Almanya olmak üzere Avrupa’ya işçi göçü furyasında, Belçika’nın bu küçük kasabasına da gelip yerin 1000 metre altındaki madenlerde çalışmaya başlayan Türkler olmuş.
Bilindiğigibi o süreçte Türkiye’den gelenlerin çoğunluğunu kırsal kesimde gelen birçoğunun okuma ve yazması dahi olmayan fukara Anadolu insanları teşkil ediyordu.
Daha çok İç Anadolu Bölgesinden Kayseri, Konya, Yozgat, Tokat ve Karadeniz Bölgesinden de Trabzon, Giresun, Ordu gibi illerimizden gelip buralarda iş tutmuşlar.
Zamanla, buraya gelenler hemşehrilerini de getirmişler ve bizimkilerin varlığı sayısal anlamda da önem taşımaya başlamış.
***
Bugün artık tipik bir Türk kasabası haline dönüşen ve günlük perakende ticaretin büyük bir bölümünün Türkler tarafından kontrol edildiği Maasmechelen’de, Türk kahvehaneleri,  cami dernekleri, VZW MAÇKA, VZW ÇOTANAK,  ERCİYES, BTİB, DİTİB, ÜLKÜ OCAKLARİ ve MENZİL SOFİLERİ DERGAHI gibi TÜRK menşeli dernek ve lokallere rastlıyorsunuz.
FETÖCÜ olarak tabir edilen gruba mensup olanlar ise bu 15 Temmuz darbe girişiminden sonra pek ortalıkta görünmüyorlarmış.
***
Buralarda buluşup, kendi millı ve manevi değerlerini eksiksiz yerine getirmekte, tamamen Türk televizyon kanalları izleyerek Türkiye’nin siyasi, ekonomik, sosyal ve bilhassa da spor ( tabii ki futbol) etkinliklerini takip etmektedirler.
***
Burada kaldığım süre içerisinde benim dikkatimi çeken başka bir konu ise kime sorsam hepsinin malulen emekli olduğunu söylemesiydi.
Genç ve orta yaşlı insanların emekli olmalarına baştan şaşırmıştım ama burasının bir madenci kasabası olmasını dikkate alarak, yerin 1000 metre altında çalışmanın insan hayatında meydana getirdiği kalıcı sağlık sorunları yüzünden mecburen erken ya da malulen emekli edildikleri gerçeğini burada bariz olarak görmekteyiz.
***
Bundan 60-65 sene önce, 2. dünya savaşında yıkılan Alman’yı yeniden inşa etmek ve diğer Avrupa ülkelerini de adam etmek için buralara gelen Türkler bugün hala 2. sınıf insan muamelesine tabi tutulmakta, Türkiye’den gelen kanun kaçakları buralarda özenle muhafaza edilmektedir.
Bu da, sözde çağdaş geçinen Avrupa ülkelerinin, gerçekte Türkiye düşmanı anti demokratik geri bir yapıya sahip olduklarının kanıtıdır.
Rabbim, gurbet ellerde yaşam mücadelesi veren kardeşlerimizin yardımcısı olsun.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.