SON DAKİKA
Hava Durumu

NE OLDU PAŞİNYAN?

Yazının Giriş Tarihi: 23.11.2020 09:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.11.2020 09:46

Azerbaycan’ın 28 sene önce Ermenistan tarafından işgal edilen Dağlık Karabağ’daki topraklarını geri almak için verdiği savaş sonunda Azerbaycan’ın zaferi ile sonuçlandı. Bu süreç içerisinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in vatandaşları ile ne kadar sıcak ilişki kurduğunu yakinen gördük. Devamlı olarak vatandaşlarını bilgilendirdi. Televizyonlarda ‘Ulusa sesleniş’ programları yaparak halkını motive etti. Halkının da İlham Aliyev’i ne kadar sevdiğini ve ona “Büyük komutan” dediğini seyrettik.
***
Ermenistan 28 yıl önce işgal ettiği Azerbaycan’a ait Dağlık  Karabağ topraklarının Azerbaycan tarafından tekrar geri alınacağını tahmin etmiyordu.
Herhangi bir Azerbaycan taarruzuna karşı daha önceden kapsamlı hazırlıklar yapıldığı, siperler kazıldığı görülüyordu. Fransa ve Rusya gibi ülkelerden aldıkları lojistik destek de kendilerine olan güvenlerini arttırıyordu. 
Ama unuttukları birşey vardı. Savaşı kazanmak için inanmışlık lazımdı. Bu işler sadece silahla olmuyordu.
İşte  işin silah yanında manevi unsurlarının da bulunduğu taraf Azerbaycan’dı.
Azerbaycan’ın halkı ile bütünleşmiş bir ordusu vardı.
Sonra Azerbaycan o eski Azerbaycan değildi.
Türkiye’nin desteği ile yeni ve modern bir ordu kurdu. Azerbaycan subayları Türkiye’de yetiştirildiler. Ermenistan savaşında çok büyük katkısı olan SİHA’ları Türkiye’den almışlardı. 
Dolayısı ile Azerbaycan silahlı kuvvetlerinin vurucu gücü oldukça artmıştı. 
Ermenistan, karşısında bu kadar güçlü bir ordu beklemiyordu.
Azerbaycan’ı eski Azerbaycan zannediyorlardı.
Tam da bu noktada yanıldılar ama bunu çok geç anladılar. 
Azerbaycan ordusunun gücü karşısında tutunacak güçleri olmadığını anlayınca bütün silahlarını,  araç ve gereçlerini bırakıp kaçmak zorunda kaldılar.
Devamlı anlaşmaları bozan taraf oldular ve savaş hukukunu hiçe sayarak Azerbaycan’ın sivil yerleşim bölgelerini bombalayıp masum sivilleri öldürdüler. 
Azerbaycan ise bunlara savaş meydanında misliyle cevap vererek Ermenistan’ın bütün gücünü yok etti.
Artık dayanacak gücü kalmayan Ermenistan Rusya’nın himayesinde masaya oturmak zorunda kaldı ve işgal altında tuttukları toprakları da geri vermeyi kabul etti.
***
İlham Aliyev zafer karşısında şöyle sesleniyordu:
“Biz bu zaferi savaşarak öz gücümüzle kazandık. Ermenistan’ı perişan ettik. Hani ne oldu Paşinyan?” diyerek de Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile dalga geçiyordu. Ermenistan halkı da mağlubiyetin sorumlusu olarak gördükleri Paşinyan’dan hesap sormak için meclis binasını bastılar ama Paşinyan kaçmıştı…
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.