SON DAKİKA
Hava Durumu

NOBEL SAYGINLIĞINI YİTİRDİ

Yazının Giriş Tarihi: 13.12.2019 09:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.12.2019 09:29

Alfred Nobel’in 1895’teki vasiyeti ve 1896 yılında kurulan Nobel Ödül Komisyonu’nun çalışmaları üzerine1901 yılından itibaren verilmeye başlayan ve dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olarak kabul edilen Nobel ödülleri Fizik, Tıp, Edebiyat ve Dünya Barışına katkı gibi dallarda veriliyor.
İsveç Kraliyet Akademisi başkanlığındaki bir ekip tarafından yapılan çalışmalarda tam manasıyla objektif davranıldığı söylenemez. 
Bilhassa Edebiyat alanında verilen ödüllere birçok kez itiraz edildi ve dünya kamuoyu tarafından tepkiler geldi.
Aynı durum bu seneki edebiyat ödülü için çok daha yüksek bir sesle haykırıldı. 
Nedeni ise ödül verilen Avusturyalı yazar Peter Hanke’nin Yugoslavya savaşı sırasında Srebrenitsa’da yaşanan Boşnak katliamını inkâr etmesi ve Sırp savaş suçlularını savunmasıydı. 
Handke; 2006 yılında soykırım ve diğer savaş suçları nedeniyle yargılandığı Lahey’deki hücresinde ölü bulunan eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slovodan Miloşeviç’in cenazesinde konuşma yapmıştı.
Slovodan Miloşeviç, Kosova’da bağımsızlık isteyen Arnavutlar karşı orantısız güç kullanarak katliamlar gerçekleştirmiştir. 
Miloşeviç ölümünden önce Handke’nin kendi lehine şahitlik yapmasını istemiştir.
1990’lı yıllarda Handke, eski Yugoslavya nın kanlı dağılma sürecinde açıkça Sırları destekleyen biriydi.
Avusturyalı yazar Handke; 1997 yılında yayımladığı ‘Tuna, Sava, Morova ve Drina’ya bir Kış Yolculuğu’- Ya da Sırbistan’à Adalet-Bir Kış Yolculuğuna Yaz Eki’ isimli kitabında Sırpların işlediği savaş suçlarını önemsizleştirmekle suçlanmıştı.
***
İsveç’in başkenti Stocholm’de farklı ülkelerden biraraya gelen basın mensupları ve akademisyenler Srebrenitsa’da yaşanan soykırımı inkâr eden Hanke’den Nobel Edebiyat ödülünün geri alınmasını istediler.
Ödül törenine, Handke’ye tepki olarak Türkiye, Arnavutluk, Kosova ve Hırvatistan katılmadı.
***
Bosnalı kardeşlerimize karşı yapılan katliamı savunan Handke’nin Nobel Barış Ödülüne layık görülmesi bütün dünyada tepki ile karşılanırken buna en sert tepkiyi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan gösterdi ve Nobel artık bitmiştir ifadelerini kullandı.
Nobel’in daha önceki yıllarda da ideolojik değerlendirmelerle yanlış kişilere verildiğini kaydeden Erdoğan bu prestijli ödülün artık bir kıymeti kalmamıştır diyerek tepkisini dile getirdi.
Maalesef Haçlı zihniyeti Nobel Ödülü’ne de tesir ederek ideolojik bir karar alınmasını sağlamıştır.
Bu haksızlığa her platformda karşı çıkmak da sadece cumhurbaşkanının değil hepimizin görevi olmalıdır.
 
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.