SON DAKİKA
Hava Durumu

Nostaljik tramvay

Yazının Giriş Tarihi: 11.06.2020 09:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.06.2020 09:55

Adı Hamidiye’den Meşrutiyet’te, Meşrutiyet’ten Cumhuriyet caddesi olan Bursa’nın en eski caddelerinden biridir.
Son günlerde bu cadde üzerinde var olan Nostalji tramvayın varlığı mı,  yokluğu mu daha iyi olacağı tartışılıyor.
Bizde genelde böyle olur. Bir şeyi yapmadan önce tüm boyutlarıyla tartışmaya açmayız.Çünkü tartışmaya açmayı koltuğunu yada Başkanlığını tartışılıyor gibi algılanmaktadır. “Ben Başkanım,bu iş olacak hemşerim” gibi mantıkla yerel yönetim olamaz. Sorsanız, olur mu tartıştık,anket yaptırdık,kamuoyuyla paylaştık, eksileri artılarını iyi hesapladık vs.aynı söylemleri duyarsınız.Sonuç?
Bu cadde üzerinde tramvay geçirmek eski başkanın çocukluk hayali olarak öne çıkmıştı.Çocukken okula gider gelirken bu caddeyi kullandığı ve tren geçse ne güzel olur diye hayal etmiş de olabilir.Her çocuğun kendine has hayalleri olur da adı üstünde hayal… Bazı şeyler hesap kitap işi olup hayal işi olmadığını bilmeliyiz.Gelinen son nokta “Bu hat zarar yazdırıyor?”
Bundan 8-9 yıl önce büyük proje kapsamımda bu caddenin yayalaştırılması ve akabinde cadde üzerinde iş yapan esnafın kabuk değiştirmesi istenip o meşhur İstiklal caddesi örneği verilerek şehrin  göz bebeği olacak konumunda pazarlandı.
10 yıldır hemen hemen her gün o cadde üzerinden geçerim. Gözle görülür bir değişiklik yok.Kabuk değiştirmek istenilen esnaf o cadde de daha ne satacağına karar veremedi bu süreçte.Halıcı mı? Kilimci mi? Oyuncakçı mı? Zücaciye mi? Bankalar mı? Giyim mi? Yiyecek -İçecek mi? Eğitim Kurumları mı? Toptancı  mı? Perakendeci mi? 2.el eşya satan dükkanlar mı? vs. tam olarak kimliği ne? Ne olacak? Kısaca esnaf bu cadde üzerinde bir kabuk değiştiremedi. Bir de üzerine Korona geldi zor durumda olan küçük esnafı daha da zora sokmuş durumdadır.
Tramvayın varlığı buradaki esnafa sorularak bir rota çizmek bir derece doğrudur ama her gün bu taşıma aracını kullananları da hesaba katmak gerekmektedir.Yani mini oylamaya hattın ilk durak ile son durak arasında kalan herkes girmelidir.Sonuçta vatandaşlar da evine onunla gidiyor. Bu arada Zafer Plazadan binecek olan yerli yada yabancı turist Osmangazi Belediyesinin yaptırdığı Panorama müzesine bu taşıma aracını kullanarak  gitmek isterse ne olacak?
Belki de ilk yapılışında eski Başkan Recep Altepe bunu bir kâr amacı gütmeden “Başa baş çıksın yeter adı üstünde nostalji olsun” diye de yapmış da olabilir.
Tam olarak ne kadar masraf edildi bu hat için? Kaldırılsa maddi zarar ne kadar olacak?Şimdi ki aktif durumda ki zararı ne kadar? Bu zararı eski başkan mı ödeyecek? Yok öyle bir şey.
Daha bunlar gibi pek çok sorular sorulabilir. Diyeceğim o ki, bir plan yada proje ilelebet kalacak değil ama en azından revize edilmeye müsait olmalıdır.Nostalji tramvay projesi dün de bugün de yarın da belli değil.Revize edilmiyor gibi yapılmış olup ya var olacak,ya da yok olacak şekilde.
Bu konuyla ilgili Cumsiad Başkanı Ali Said Adiloğlu’ndan da tramvayın kaldırılması caddenin tamamen yayalaştırılması yönünde bir açıklama gelmişti.
Sonucu bekleyip göreceğiz.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.