SON DAKİKA
Hava Durumu

SOSYAL GÜVENLİKTE DEĞİŞİKLİK YOK

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2014 10:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2014 10:43

Sosyal güvenlik Kurumu bir çatı altında toplandı. Bu icraat ülke tarihinin en önemli reformlarından biridir. Sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur birleşti. Bizde dahil herkes üç kurumun birleşmesi ile kurumların üyelerininde aynı çatıda aynı kurallara ve sosyal güvenlik haklarına kavuşacağı beklentisi içinde olduk.

Ancak gelinen noktada Sosyal Güvenlik Kurumunun sadece idari anlamda bir birleş-me olduğu birleşen Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur mevzuatlarının aynen uygulamaya de-vam ettiği görülmektedir.

Aynı çatı altında bulunan kurumların birbirinden farklı olan ve sıkıntı yaratan uygula-malarının başlıcaları şunlardır.

SSK’lılar ile Bağ-kur’lular arasında emeklilik gün sayısı farklı uygulanmakta ve bu hali ile açıkça adaletsizlik yaratmaktadır. Emeklilik için gün sayısı Bağ Kur’lular için 5.400 gün ile 9.000 gün arsında prim ödemesi gerekiyor. SSK’lıların emekli olabilmesi için ise 3.600 gün ile 7.200 gün arasında prim ödemesi gereklidir.

SSK’lılar ile Bağ-kur’lular arasında prim oranlarında farklılık göstermektedir. Bağ kur lular için asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında bir prim matrahı belirlerler. Bunun da yüzde 34,5’ini prim olarak öderler. SSK’lılar ise asgari ücret ile asgari ücretin 6,5 katı arasında prim matrahı vardır. Bunun üzerinden yüzde 15 primi öderler ve bu oranlar yaklaşık Bağ-kur lunun yarısı kadardır.

SSK’lılar ile Bağ-kur’lular arasında prim borcu ve prim borcunun emekliliğe etkisi konusunda da uçurumlar yaşanmaktadır. Bağ Kur’lular, prim borçlarını ödeyip, sıfırlamadığı sürece kendilerine emekli aylığı bağlanmıyor. SSK’lı bir işçi ise işveren, SSK primlerini SGK’ ya ödememişse bile,emekli olup aylık alabiliyor..

SSK’lılar ile Bağ-kur’lular arasında sağlık hizmetlerinden faydalanma konusunda da farklı bir uygulama söz konusu. Bağ-kur’lunun sağlık yardımı alabilmesi için, bağ kur’a 60 günden fazla prim borcu olmaması gerekiyor. 60 günden fazla prim borcu varsa, SGK hem sağlık yardımı vermiyor hem de her ay yüzde 12,5 sağlım primi borcu işlemeye devam ediyor.SSK’lı bir işçi ise işveren SSK prim borcunu ödemese dahi,SSK’lı işçi sağlık hizmetlerin-den yararlandırılıyor..

Yine Bağ_kur’lulara asgari geçim indirimi uygulanmamasına rağmen SSK’lı olan işçiler asgari geçim uygulamasından yararlandırılmıştır.

Bağ-Kur’a tabi olan kadınlara doğum borçlanması imkânı tanınmamış olmasına rağ-men SSK’lı kadın işçi iki doğumunu borçlanarak, her bir çocuk için 2 yıl olmak üzere 1.440 gün (4) yıl borçlanarak, erken emekli olabiliyor.

Bu ve buna benzer örnekleri çoğaltmak mümkün ama asıl olan aynı çatı altında bulunan kurumların çalışanlarının bu kadar farklı statülere ve ayrımlara tabi tutulması haksızlık ve mantıksızlık olarak algılanıyor.

Diğer üçüncü kurum olan emekli sandığını hiç saymıyorum bile o zaten bambaşka.

Peki, Anayasanın eşitlik ilkesi nerde kaldı?

Şimdi Çalışma Bakanlığından ve Sosyal güvenlik Kurumundan beklenen SGK kapsamındaki tüm sigortalıların aynı haklara tabi tutulmasıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.