SON DAKİKA
Hava Durumu

SREBTENİTSA’YI UNUTMAYACAĞIZ!

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2019 10:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2019 10:22

24 yıl önce 11 Temmuz 1995 tarihinde Yugoslavya savaşında Sırpların bir gecede 8372 Müslüman Boşnak’ı katletmesinin acıları unutulmadı.
Her yıl 11 Temmuz’da Bosna- Hersek’te yaşanan bu acı günün izleri gözyaşları içinde hatırlanmaktadır. Çeşitli programlarla da o acı günler unutulmuyor.
Srebrenitsa’da yaşananlar 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’daki en büyük katliam olarak nitelendiriliyor.
Srebrenitsa Katliamı, 1991-1995 Yugoslavya İç Savaşı’nda Sırp Cumhuriyeti Ordusu’nun Srebrenitsa’ya karşı giriştiği “Krivaya 95 Harekatı” esnasında Temmuz 1995’te yaşanan ve resmi kayıtlara göre en az 8372 Boşnak’ın Bosna-Hersek’in Srebrenitsa kentinde general Ratko Mladic komutasındaki ağır silahlarla donatılmış Bosna Sırp Ordusu tarafından öldürülmesi sürecidir. Bosna Sırp Ordusu’nun yanında katliama “Akrepler” olarak bilinen Sırbistan özel güvenlik güçleri de katılmıştır.
 ***
Birleşmiş Milletler Tarafından Srebrenitsa güvenli bölge ilan edilmesine rağmen 400 silahlı Hollanda Barış Gücü Askerinin varlığı katliamı önlememiştir.
1992 yılında Sırpların Bosna’da başlattıkları soykırımın ardından bölgeye zoraki olarak müdahale eden Birleşmiş Milletler’in güvenli bölge olarak lan ettiği 6 bölge arasında Srebrenitsa da vardı.
Savaştan önce 24 bin olan kentin nüfusu diğer bölgelerden gelen mülteci nüfusuyla 60 bin civarına yükselmişti.
Srebrenitsa açlık ve hastalıklar ile mücadele eden bir toplama kampına dönüşmüştü.
Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından koruma gerekçesiyle toplanmıştı.
Ratko Mladic komutasındaki Sırplar Srebrenitsa’ya olan saldırılarını sıklaştırdıklarında, Müslümanların toplanan silahları geri almak için yaptıkları başvuru sorumlu Hollanda Komutanı Thom Karremans tarafından reddedildi.
Hollandalı askerler bir gece, Bosna’daki BM Barış Gücü Komutanı Hollandalı Thom Karremans’tan aldıkları emir sonrası şehri boşalttı.
Savaş sırasında şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Karremans, kendilerine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti. Daha sonra ortaya çıkan bir video kasetinde Sırp generalin kenti boşaltan Hollandalı komutana bir hediye verirken görüntüleri ortaya çıktı.
 ***
Lahey Adalet Divanı bir hafta süren katliamın bir soykırım olarak kabul etti ancak Sırbistan’ın sorumlu tutulamayacağına karar verdi.
Katliamda 8372 Bosnalı sivil öldürüldü. Katliamdan yaklaşık 13 yıl sonra Ratko Mladic kaçak olarak yaşadığı Sırbistan’ın Sermiyan Köyü’nde, Bosna kasabı olarak bilinen Radovan Karadzic ile beraber yakalanarak tutuklandı. Mladic müebbet hapis cezası aldı.
Radovan Karadzic’e ise Srebrenitsa katliamı dahil 10 ayrı suçtan 40 yıl ceza verildi.
Bosna Hersek Mahkemesi’nde görülen davada ise 13 Temmuz 1995’te bine yakın Bosnalı sivilin öldürülmesiyle suçlanan Milorad Trbic, 30 yıl hapse mahkum edildi.
Katliamlarda rol oynayan diğer Sırp komutanlar da değişik cezalar alarak mahkum edildiler.
Farklı mahkemelerde görülen davalarda bugüne kadar 45 Sırp, toplam 699 yıl ceza aldı.
 ***
Bütün bu olanlar dünyanın ve Avrupa’nın gözleri önünde cereyan etmiştir.
Buna rağmen maalesef bu katliamlara dünya tarafından göz yumulmuştur.
İslâm dünyasının ve Türkiye’nin tepkileri de cılız kalmış ve kaale alınmamıştır.
Ancak, bir şehadet aşkıyla dünyanın muhtelif yerlerinden ve Türkiye’den kalkıp Bosna’da İslam için savaşmaya giden yiğitlerin olduğu da bir gerçektir.
Burada bir kez daha görülmüştür ki; Batı, İslam’ın düşmanıdır ve Srebrenitsa katliamında bu durum bir kez daha tescillenmiştir.
Bize düşen, İslâm birliğinin tesis edilerek güçlü bir şekilde dimdik ayakta durmaktır.
Srebrenitsa katliamını unutmadık ve unutmayacağız.
Allah inananlarla beraberdir.
 
 
 
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.