SON DAKİKA
Hava Durumu

Terör mağdurları ve hakları

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2016 09:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2016 09:21

Terör eylemi sonrasında malulen emeklilik için gereken yüzde 60 oranında maluliyet olmamış ama yüzde 40 ile 59 arasında kazalanmış olanlar için de SSK’lı ise vergi indirim belgesi ile Memur veya Bağ-Kur’lu ise SGK Merkez Sağlık Kurulundan alınacak rapor erken emeklilik hakkı söz konusudur.

Bağ-Kur (4/B) sigortalıları da özürlü iseler erken emekli olabilirler. SGK Sağlık Kurulları tarafından onanmış en az yüzde 40 rapora ihtiyaçları var. Rapor oranlarına göre emeklilik hakkı elde edebilirler.

5233 sayılı yasa ile terör zararlarının giderilmesi için sulhen anlaşma yöntemi konulmuştur. Bu olay için başvuruların Valilik nezdinde yapılması ve oluşturulacak komisyonun atayacağı bilirkişinin rapor düzenlemesi gerekmektedir.

SİGORTASI OLMAYANLAR; İşte 5223 sayılı yasanın (Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkındaki Kanun) Ek Madde 1 uyarınca 9500 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımının malul derecesine göre % 100’ünden % 40’ına kadar aylık bağlanır. Ölümlerde paylaşımda SGK’nın ölüm aylığının paylaşımına dair kuralları uygulanır.

Başvuru süresi; Zarar gören veya mirasçılarının veya yetkili temsilcilerinin, zarar konusu olayın öğrenilmesinden itibaren 60 gün içinde, olayın meydana gelmesinden itibaren de bir yıl içinde zararın gerçekleştiği veya zarar konusu olayın meydana geldiği il valiliğine başvurmaları hâlinde gerekli işlemlere başlanır. Bu sürelerden sonra yapılacak başvurular kabul edilmez.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilecekler hakkında yönetmelik hükümleri gereğince, şehit yakınları, gazi ve gazi yakınları, vazife ve harp malulleri ile terör mağduru sivil vatandaşların istihdam hakkından yararlanmalarına yönelik esaslara göre; en az iki şehit yakını kamuda işe girme hakkı var.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmeliğe göre, iki istihdam hakkında şehidin eş ve çocukları birini, anne, baba ve varsa kardeşleri ise diğerini kullanabilecek. Şayet söz konusu taraflardan biri yoksa ya da hayatta değilse, bu hak otomatik olarak diğer tarafın üzerine geçebilecek. Bir istihdam hakkında ise öncelik eş ve çocukların olacak. Bu kişiler hayatta değilse, hak şehidin kardeşlerine devredilecek. Gazilerde de aynı şekilde hakkı kişinin kendisi veya eş ile çocukları kullanacak.

Terör eyleminde ölen sivillerin mirasçıları ve hakları ise şunlardır. Eşler (kadın-erkek fark etmez) her hal ve şartta evlenmedikleri sürece hak sahibidirler.
Çocuklardan 18 yaşından küçük olanlar (kadın-erkek fark etmez) hak sahibidirler. 18 yaşından 25 yaşına kadar okuyorlarsa yine hak sahibi sıfatları devam eder. Kızlar, evlenmedikleri, sigortalı çalışmadıkları, emekli olmadıkları sürece yaşlarına bakılmaksızın hak sahibi olmaya (yetim aylığı almaya) devam ederler. Vefat eden ana ve/veya babası T.C. Emekli Sandığı emeklisi olan kızlar ise memur olmadıkları (5434’e göre iştirakçi) ve evli olmadıkları sürece, SSK’lı veya Bağ-Kur’lu çalışsalar da, buralardan emekli olsalar da evli olmadıkları sürece yetim aylığı almaya ömür boyunca devam edebilirler. Vefat eden evli veya bekar sigortalı veya emekli olan çocuklarından da bazı şartlarla anne-babaya aylık verilir.

Malul (sakat) kalanlar ise malullük aylığı almaya hak kazanırlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.