SON DAKİKA
Hava Durumu

TGK Başkanı Kolay’lı “Bu Yasa Yazılı Basına Kilit Vurdurur!”

Yazının Giriş Tarihi: 12.06.2022 13:29
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.06.2022 13:29

Yaklaşık 20 yıldır Ülkeyi yöneten Ak Parti tarafından“Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin TBMM sunulmasının ardından başlayan tartışmalar devam ediyor.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından,hazırlanan rapor, Abdullah Güler Başkanlığında toplanan TBMM Adalet Komisyonu’na sunuldu.. Rapor her ne kadar TGK’nın düzenlemeye ilişkin çekincelerini,görüş ve önerilerini içerse de bu düşünce gerçek Gazetecilerin ortak düşüncesidir.

Hemen şunu ifade etmek istiyorum; Ülkeyi yöneten Ak Parti’nin çoğunluğunu elinde bulundurduğu Adalet komisyonunun “büyük düşünme” zorunluluğu var. Şayet Parti felsefesinde yer alan istişare kültürü bir kenara bırakılarak,kanun teklifi doğrudan meclise gönderilirse,özellikle zor şartlara rağmen mücadele ederek ayakta kalmaya çalışan basın sektörü büyük yara alacaktır.Hatta bazıları kapanma noktasına gelecektir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yıllardır açık destek veren bir Gazeteci olarak rahatlıkla şunu ifade edebilirim;Küçük fasid bir daire içinde düşünerek, basın sektörünün gerçek yapısını incelemeden karar almaya çalışanlar Gökyüzünü görünen mavilikten sınırlı olduğunu düşünenlerdir.Burada meslek kuruluşlarının düşünce ve görüşleri önemlidir.Nuri Kolaylı tarafından Adalet komisyonuna sunulan raporun içeriği en ince ayrıntısına kadar incelenerek karar verilmelidir. Basın özgürlüğünü engelleme riski bulunan maddelerin ve Gazetelerin mali yapısını bozacak düzenlemelerin yeniden ele alınarak görüşülmesi önemlidir.

Hep tartışılan bir konudur.

Kimler gazetecidir?

Türkiye’de basılı, görsel, işitsel ve elektronik haberciliğin yasak boşluklar nedeniyle genel bir mesleki düzenlemeye ihtiyaç duyduğunu yıllardır söylüyoruz.Raporda da yer verilmiş.YASAL düzenleme şart..

Kanun Teklifinin beklentileri karşılamadığını vurgulayan TGK Başkanı Nuri Kolaylı, Adalet Komisyonuna sunulan Rapor da şu ifadeleri kullandı;

“Basın sektöründeki öncelikli beklentisi “Gazetecilik Meslek Yasasının çıkmasıdır. Medya, gerçek anlamda işlevini yerine getirebilmesi için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen Yasaya acilen ihtiyaç duymaktadır.
Dezenformasyon sadece iktidarların değil, dünyanın ve tüm ülkemizin sorunudur, mücadele edilmelidir.Ancak 29 maddenin üzerinde daha detaylı çalışılması gerektiğini düşünüyoruz. Basının sansürlenerek değil, özgürleşerek topluma ve demokrasiye katkı sağlayabileceğini hatırlatmak istiyoruz”
TBMM Adalet Komisyonu’ndaki konuşmasında Basın İlan Kurumu ile gazetecilerin özlük haklarına ilişkin değişikliklere de değinen Kolaylı, çekince ve önerilerini şöyle sıraladı:

“Öncelikle, basın sektöründe fikir işçisi olarak çalışan meslektaşlarımızın yıpranma hakkından yararlanabilmesi için, Basın Kartı şartının kaldırılarak 5953 sayılı yasaya tabi olmalarının yeterli sayılmasını öneriyoruz. 5953 sayılı Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanunun ilgili maddesi, “Bu Kanunun şümulüne giren fikir ve sanat işlerinde ücret karşılığı çalışanlara gazeteci denir” diyor. Bu tarif çerçevesinde görev yapan meslektaşlarımızın yıpranma hakkından yararlanmasını, meslektaşlarımız adına talep ediyoruz.

Tasarının 7. Maddesine göre cevap ve düzeltme yazısı sadece gerçeğe aykırı haberler için kullanılabilmelidir. Yöntem, Basın Kanununda olduğu şekilde olmalıdır.

Yine teklifin 14. Maddesine göre Basın Kartları Komisyonu’nun 9 üyesinden 5’i İletişim Başkanlığınca atanmaktadır. Komisyonun geniş katılımlı olarak meslek örgütlerinin temsilcilerinden oluşmasını öneriyoruz.

Teklifin 15. Maddesinde öngörülen Basın Kartı’nın, Basın İlan Kurumu Basın Ahlak esaslarına göre iptal edilmesini uygun bulmuyoruz. Basın Ahlak Esasları’na aykırılık kişilere değil, kuruluşlara yönelik bir yaptırımdır. Bu bölüm tekliften çıkarılmalıdır.

Yine kanun teklifinde yer alan 25. maddedeki “gazete veya internet haber sitesi” bölümünün, “gazete ve internet haber sitesi” olarak değiştirilmesini öneriyoruz. Ayrıca, “Toplam muhammen bedeli beş yüz bin Türk Lirasının altında” ibaresinin, “Toplam muhammen bedeli elli bin Türk Lirasının altında” şeklinde değiştirilmesi, daha hakkaniyetli olacaktır.

27.nci maddedeki talebimiz ise, “gazetelerin en az ikisinde ve internet haber sitesinde” olarak düzenlenmesidir.”
Kolaylı, TGK raporunda ve konuşmasında dile getirdiği düzenlemelerin yapılmaması halinde gazetelerin kapısına kilitvurulacağını belirtti.

TGK Genel Koordinatörü Sinan Tunç’un da katıldığı TBMM Adalet Komisyonu’nda konuşan Basın İlan Kurumu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan da, “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 25, 26 ve 27. maddelerine ilişkin bilgi verdi.

BİK Anadolu Gazete Sahipleri temsilcisi Mustafa Arslan, “Basın özgürlüğünü gerçek anlamda sağlamak için, öncelikle basın kuruluşlarının ve basın çalışanlarının ekonomik özgürlüklerini sağlamalıyız. Teklifin resmi ilanlarla ilgili düzenleme içeren bölümü, mevcut resmi ilan pastasını kısmen genişletme amacı taşısa da, yazılı basına ayrılan payın, internet haber sitelerine bölüştürülmesi gibi bir sonuç getirdiği endişesi yaşanmaktadır” dedi. Mustafa Arslan, söz konusu maddelere ilişkin şu bilgileri verdi;

“Kanun değişikliği teklifinin 25. maddesi, resmi ilan ve reklamların hangi mecralarda yayımlanacağını belirliyor. Bu maddenin, yazılı basına ayrılan payın, internet haber sitelerine bölüştürülmesi gibi bir sonuç doğurmaması için tasarıda yer alan; “Gazete veya internet haber sitesi” bölümünün, “Gazete ve internet haber sitesi” olarak değiştirmesi gerekmektedir.

Böylece ilan sadece gazetede veya sadece internet haber sitesinde değil, her ikisinde de yayımlanarak kurumların gelir kaybına uğraması önlenebilir. Vatandaşın icra ve iflas ilanlarından mağdur olmaması için de, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’nda icra ilanlarına ilişkin yazılı basını ve internet haber sitelerini kapsayan özel ilan fiyat tarifesi belirleyebilir.

Ayrıca, “Toplam muhammen bedeli beş yüz bin Türk Lirasının altında” ibaresinin, “Toplam muhammen bedeli elli yüz Türk Lirası’nın altında” şeklinde değiştirilmesi, gelirlerimizin artışında önemli rol oynayacaktır.

Son olarak, 27. maddede yapılan düzenleme; mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalelerine ilişkin Resmi ilanların, internet haber sitelerinde de yayınlatılması amacıyla 4734 sayılı Kanunun 13’üncü maddesinde geçen ‘gazete’ ibarelerinin yanına ‘internet haber sitesi’ ibarelerinin eklenmesi şeklindedir. Bu maddedeki önerimiz de; ‘gazetelerin ’ ibaresinin muhafaza edilerek metnin düzenlenmesidir.”

Son olarak şunu ifade etmek istiyorum..

Bu tartışmalar çok su götürür..Yasa teklifinin ilk imza sahibi Fethi Yıldız ve Ahmet Özdemir’in yasa teklifi hakkında verdikleri bilgi yeterli olmamıştır…

Anadolu’nun dört bir yanından hatta Bursa’da yükselen sese kulak verilmeli yerel basının korunması noktasında adımlar atılmalı…

Unutmayalım ki her işin bir faturası olacaktır..

İnşallah bu yasa teklifinin faturası Ak partiye çıkmaz..

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.