SON DAKİKA
Hava Durumu

‘Torba Yasa’ ile neler geliyor?

Yazının Giriş Tarihi: 30.04.2014 18:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.04.2014 18:43

İŞVERENE PRİM AFFI

İşçi çalıştırıp SGK’ya bildiren ve bu sebeple işveren prim borcu bulunan işverenlere de prim affı geliyor. Tıpkı 2011 yılında çıkarılan düzenlemeye benzer şekilde ana paradan indirim yapılmadan, bu güne kadar birikmiş gecikme zamlarının yüzde 50’si silinerek, 36 taksitte ödeme imkanı geliyor.

GEÇMİŞİ BAĞ-KUR’LU YAPMA HAKKI

4.10.2000 veya 1.10.2008 gününden önce Bağ-Kur’lu olması gerektiği halde Bağ-Kur’lu yapılmayan süreler de artık Torba ile Bağ-Kur’lu yapılacak. Torba Yasa içinde girecek madde ile 20. 4.1982 ile 1.10.2008 arasındaki vergi kaydı ve şirket ortaklığı sebebiyle Bağ-Kur’lu olması gerektiği halde olamayanlara yeni bir hak getiriliyor. Artık 20. 4.1982’ye kadar gidebilecekler. Binlerce vergi mükellefi, esnaf oda-dernek üyesi ile şirket ortakları geçmiş yıllarını Bağ-Kur’a borçlanabilecekler.

BAĞ-KUR’LUYA PRİM AFFI

Gerek 1479 sayılı Bağ-Kur, gerek 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur ve de gerekse 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince SGK’ya 24 aydan çok Bağ-Kur prim borcu olanların hem borçları hem de borçlu oldukları sigortalılık süreleri silinecek. Bağ-Kur’un hem borcunun hem sigortalılık süresinin silindiği dönemlerde SSK çalışması varsa, Bağ-Kur süresi silindiği için artık SSK ile Bağ-Kur çakışması ortadan kalkacağından, esasen Bağ-Kur ile çakıştığı için geçersiz olan SSK prim ödeme günleri de yasal ve geçerli hale gelecek. Silinen sürelerden sonrasında emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duyanlar, tamamını değil silinen süreden dilediği kadarını yeniden canlandırıp ödeme hakkına da sahip olacak.

Bağ-Kur’a ister 24 aydan çok, ister 24 aydan prim borcu olanlar, borcu sildirmek yerine ödemek isterlerse de ana para borcu sabit kalmak kaydıyla, gecikme zamlarının yüzde 50’si silinerek, 36 aya kadar taksitle de borcu ödeme hakkına sahip olacak.

VERGİ MÜKELLEFİ OLMADAN EMEKLİLİK

Normalde Bağ-Kur’a prim ödemek için vergi mükellefiyeti, şirket ortaklığı gerekir ama vergi mükellefiyeti veya şirket ortaklığı sona erse bile, bir kişi Bağ-Kur’a prim ödemeye devam etmişse, ödedikleri primlere ilişkin isteğe bağlı talep dilekçesi olmasa da Bağ-Kur’a sayılıp, emekli edilmesi gerekir. Bu yönde verilen emsal kararlar ile kişiler önce SGK’ya başvur-malıdır. Kurum talebi kabul etmez ise verilen emsal kararlar doğrultusunda dava açılarak kurum kayıtlarına primler tescil ettirilip, emekli olunabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.