

Son günlerde otomotiv sektöründe çalışan emekçileri yakından ilgilendiren zam meselesi Türkiye kamuoyuna lop diye oturdu.Otomotiv sektörü gibi görünse de beyaz eşya sektörüne kadar uzayan bir kriz diyebiliriz.Türk Metal Sendikası Genel başkanı Pevrul Kavrak geçen hafta Bursa’da bir genel kurula katıldı ve o gün Olay TV’de Gülinay Selçuk’un sunduğu programa, Bursada Meydan gazetesi köşe yazarı olarak,Türk Metal Sendikası Genel başkan yardımcısı Mesut bey Ankara’dan bizi arayarak davet ettiğinde memnuniyetle kabul ettim.Yeni Dönem gazetesi köşe yazarı Huriye Gül Kolaylı’da bu davette vardı hatta yayına katılmak için birlikte gittik.Olay gazetesini temsilen hatta ev sahibi olarak ekonomi sahasının iki aktör isimleri olan Feridun Eyüpoğlu ve Hasan Ali Çavuş’ta yayına katıldılar.Pevrul başkan’ın çalışanlar için yüzde 38.28 gibi bir rakam istemesi bana çok garip gelmişti hatta bu garipliği belgeleyen unsur ise MESS’in yüzde 6.4 gibi bir zam önermesiydi.Fakat durumun ince ayrıntılarını yayında öğrendim ve Pevrul başkan beni ikna etmişti.
Şöyle ki; son 5 yılda yüzde 110 gibi bir zam oranı ve bunu yıla böldüğünüzde yüzde 22’lik bir pay,reel yüzde 66’lık bir artış ile yüzde 44’lük bir kayıp olduğunu anlattı daha da ötesine gidersek eğer,iki yıl önce asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk zam oranını hatırlatınca aradaki makasların kapanmasının gerektiğinin altını çizdi.
Hatta hatta bugüne kadar 58 sözleşme yapıldığını ve bu sözleşmeler içeriğinde yüzde 30,yüzde 20 gibi zamlar alındığını hatırlatınca, söyleyecek pekte birşey kalmamıştı.
Bugün,7000 işyeri ile 210 bin üyesi bulunan ve şuan 119 bin 800 işçi için toplu sözleşme mücadelesi,bir grev kararı ile neticelendi.
5 Ekim tarihinden bu yana yani dört aydır devam eden bu süreç,arabulucuların raporu doğrultusunda 17 Ocak mesai bitimine kadar Türk Metal Sendikasının vermiş olduğu sürede olumsuz olunca 18 ocak tarihinde yönetim kurulu kararı ile 2 Şubat tarihi için grev kararı aldı.
Eğer uzlaşı sağlanmaz ise 11 işyeri, 50 bin işçi ile 4 aşamalı bir grev uygulaması kurulan komiteler ile start verecek.
2002’den buyana Türk Metal Sendikası genel başkanlığını yürüten Pevrul başkan,MESS’i eleştiriyordu..
O tarihten bu yana idari manada ve diger hususlarda bir uzlaşı sağlanırken bugun ise idari manada uzlaşı sağlandığını fakat akçe’de uyuşmazlıktan dolayı uzlaşamadık diyordu..
Çalışma bakanını tarafları biraraya getirmesi de bir sonuca ulaştıramadı.
Peki bugünkü şartlarda otomotiv sektörü bu kadar zammı verebilecek durumda mı?
Kavlak, bugün otomotiv sektörunün ekonomik olarak kar ettiklerini,kayıp olmadığını veriler ile bilinmektedir tek kaygının ‘rekabet’ hususunun olduğunun altını kalınca çizmişti..(ortadoğuda yaşanan duruma rağmen)
Bana göre tek tedirginliğin Yuksek Hakem Kurulunda değişen ilkelerdi, işte o da kıdem zammını olumsuz yönde etkileyecektir fakat Pevrul başkan bu konunun Yüksek Hakem Kuruluna gitmeyeceğini iddia etti.
Bir de kabul edilmese de OHAL süreci grev kararını iptal edebilir,erteleyebilir..
Peki başka hangi sonuç elde edilebilir?
Ben verilecek zammın yüzde 15’i geçmeyeceğini tahmin ediyor, Kavlak’ında ifade ettigi gibi iki taraf içinde hayirlı olacağını düşünüyorum.