SON DAKİKA
Hava Durumu

Tuz pazarının sorunları

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2016 08:49
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2016 08:49

Tuz pazarı, geçmişi neredeyse Kapalıçarşı ile aynı olan Bursa’nın tek ve en eksi pazar yeridir. Bu pazaryeri ilk önceleri haftada bir kurulurken ihtiyaca binaen üç gün ve 2005 yılında Osmangazi Belediyesi Meclis kararıyla haftada altı gün kurulmaktadır.
Bu güne kadar Osmangazi de kim Belediye Başkanı olduysa bu Tuz pazarına son derece önem vermişler ve bu pazar alanını bir miras olarak görmüşlerdir. Başkan Mustafa Dündar Bey ne zaman Tuz pazarından geçse mutlaka esnafı gezer sorunlarıyla da bire bir ilgilenirdi. Bizler buna çoğu kez şahit olmuşuzdur. Fakat ne hikmetse son iki, üç yıldır Tuz pazarının sorunlarıyla ilgilenmediğini esnaflar arasında dillenmeye ve konuşulur hale gelmeye başlandı. Sayın Başkan, Tuz pazarı esnafları der ki;
-2005 yılında alınan meclis kararına göre pazar yerlerinde tarım ürünleri haricinde başka bir şey satılmaması gerekmektedir. Yazılan bu ama gerçekte olan elbise, çanta ayakkabı, merdiven altı üretim süt ürünlerinin satılıyor olması. Denetim maalesef yok.
-En önemlisi yasaya aykırı olan tezgâh sahiplerinin ikinci kişilere kiraya vermeleridir. Bu başlı başına suçtur. Bu kiracıların meslek odalarına kaydı olmamakla birlikte çoğu kiracıların maliyede de kaydı yoktur. Yani bunlar tamamen kaçak çalışmaktadırlar.
-Tamamen işinde ve gücünde olan, evine ekmeğini buradan götüren vergisini algısını ödeyen dürüst esnafların böylesine afakî tezgâh fiyatlarının konuşulması, el değiştirip durması ve yüksek rakamların telaffuz edilmesinden rahatsızlar.
-İsmail Hakkı Tekke sokağın Pazar yeri olmamasına rağmen hacı, hocaya ait yerler sergi olarak açılmakta olup kimse karışmamaktadır. Reyhan pazarında ise millet kafaya göre her gün sergi açmaktadır.
-Belediyelerin yer tahsislerini altı ayda veya yılda bir güncelleme yetkisi varken bunu niçin kullanmıyor.
Sonuç olarak esnaflar 2005 yılındaki encümen kararlarının uygulanmasını, yer sahiplerini tekrar güncellenmesini, kayıt dışının önüne geçilmesi noktasında bir çalışma yapılmasını başta Başkan Mustafa Dündar beyden ve mecliste gurubu olan siyasi partilerden rica ediyorlar. Umarım en kısa zamanda denetime tabi tutulur. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.