SON DAKİKA
Hava Durumu

Unutturulan zafer : Preveze

Yazının Giriş Tarihi: 23.03.2019 07:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.03.2019 07:53

Türklerin denizlerde aldığı en büyük 2 zaferi sorsam, herhalde birisi Çanakkale, diğeri ise Preveze dersiniz. Velhasıl kelam bu dediğiniz doğrudur. Benim bugün ele aldığım ise ikincisi Preveze….
Haçlı donanmasının ve Andrea Doria’nın, Barbaros Hayreddin Paşa tarafından bertaraf edilişini gördü denizler. Akdeniz artık Türklere aitti. Demek ki bir savaş kazanmak için Roma-Germen, İspanya ve Ceneviz’i toplamak yetmiyormuş. Hele de karşıda Osmanlı İmparatorluğu varken. Savaş kazanmak için sadece güç yetmez. En büyük örnek de bu iki savaştır. Savaş kazanmak için yürek gerekir, tekniğini bilmek gerekir ve de stratejiyi doğru uygulamak gerekir. Bunlar olmadan, özellikle de bunları yapan bir devlete karşı savaş kazanmak söz konusu bile değildir.
Tarihimizden silinen bize unutturulmak istenilen tarihin en büyük deniz savaşı ve de en büyük zaferi olan Preveze’yi hatırlatmak istiyorum sizlere.
Yavuz Sultan Selim tarafından kendisine paşa ünvanı verilen ve Cezayir beyler beyi olarak atanan Barbaros Hayrettin Paşa, Akdeniz’i bir Türk gölü haline getirmek ve Kuzey Afrika’yı Avrupa baskısından kurtarmak için gayret gösterdiği sırada, Osmanlıya büyük hezimet yaşatmak isteyen Kral Şelken ve Papa liderliğinde toplanan haçlı ve Avrupa deniz güçleri, Andrea Doria komutasında Akdeniz’e girdi.
Mora Yarımadasında bulunan Preveze kalesini kuşattılar. Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros’u İstanbul’a çağırdı ve kendisine Hayrettin ünvanı vererek, Kaptan-ı derya ilan etti.
Kaptanı derya Barbaros Hayrettin Paşa, emrindeki 122 gemi ve 20 bin asker ile Haçlı donanmasının önüne çıktı. Haçlı donanması ise 302 gemi, 60bin asker ve 2500 top gücündeydi. Yani haçlı güçleri Osmanlı donanmasının tam 3 katıydı.
Ancak Barbaros Hayrettin Paşa’nın bilgi ve inancı, ordunun yüreğindeki inanç ve güç sonucu verdi ve Osmanlı donanmasından 1 tek gemi bile batmadan muhteşem bir zafer kazanıldı. Haçlı Deniz ordusu yerle bir edildi ve Akdeniz kesin olarak bir Türk gölü haline geldi.
Yazarkende okurkende İnsanın içi coşuyor ancak her nedense böylesine bir zafer ve tarihin en büyük deniz savaşı ve zaferi şimdiye kadar bize anlatılmamış ve unutturulmaya çalışılmıştır.
Neden diye hiç düşündünüzmü? Osmanlı deyince okutulan tarihe göre aklımıza kapitülasyonlar, hasta adam, lüks içinde yaşayan padişah, harem geliyor. Ama her nedense Preveze gelmiyor. Büyük komutan Barbaros Hayrettin Paşa gelmi-yor. At sırtında bir ömür geçiren Yavuz Sultan Selim gelmiyor.
Oysa biz Ertuğrul Gazi’nin, Yavuz’un, Barbaros Hayretin’in torunlarıyız. Hiçbir zaman hasta adam olmadık. Sadece ÖZ’ümüzden uzaklaştırıldık.
 
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.