SON DAKİKA
Hava Durumu

Vali Canbolat’la Bursa’ya bakış

Şöyle diyordu şair bir şiirinde: ‘Şehir kalabalık, insanlar yalnız…’ Bursa’ya uygun mu dersiniz? Nüfusunun 3 milyona dayanmasıyla kalabalık. İnsanların yalnız olup olmadığına gelince konumuz dışı. Tarihi Valilik binasındayız. Gazetemiz Genel Müdürü Ercan Akyıldız ve Genel Yayın Yönetmeni Erdal Nural’la birlikte. Az sonra makama alınıyoruz. Bursa’nın yeni Valisi Yakup Canbolat’a ‘hayırlı olsun’ dileklerimizi sunuyoruz. İçten gülümsemesi,

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2018 08:58
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2018 08:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/

Şöyle diyordu şair bir şiirinde:
‘Şehir kalabalık, insanlar yalnız…’
Bursa’ya uygun mu dersiniz?
Nüfusunun 3 milyona dayanmasıyla kalabalık. İnsanların yalnız olup olmadığına gelince konumuz dışı.
Tarihi Valilik binasındayız. Gazetemiz Genel Müdürü Ercan Akyıldız ve Genel Yayın Yönetmeni Erdal Nural’la birlikte.
Az sonra makama alınıyoruz. Bursa’nın yeni Valisi Yakup Canbolat’a ‘hayırlı olsun’ dileklerimizi sunuyoruz. İçten gülümsemesi, sıcakkanlı tavrı ile birleşince ortaya keyifli bir sohbet çıkıyor.
Ne de olsa hemşerim, sohbet Çorum ve Alaca ilçesi ile başlıyor. Ne çok ortak tanıdıklarımız ve yerler varmış meğerse.  Konu Bursa’ya geliyor. Tabii Sayın Valiye sorular da art arda.
Ödevini bilen, dersini iyi çalışan öğrenci misali konulara hakim. Bunu şu sözleri de destekliyor:
“ Konya’dan Bursa’ya gelmeden önce ilin sorunlarıyla ilgili brifing aldım. Daha önceleri geliş gidişlerimden dolayı da Bursa’ya yabancı değildim.”
Bursa’nın panoramik görüntüsünü de şöyle ortaya koyuyor:
“ Büyük cazibesi olan, değerleri olan, ekonomik potansiyele ve bir çok zenginliğe sahip şehirlerden. Benim için en önemlisi Osmanlı’ya kurucu payitahtlık etmiş bir kent oluşu. Anadolu’da medeniyetin kurulduğu şehirlerden. Bir diğeri de bilindiği gibi Konya. Medeniyetin kurulduğu .”
Bursa’nın en büyük derdi trafik konusunda ise meseleyi sorun olarak değil bir sonuç olarak ele alıyor ve nedenini şöyle izah ediyor:
“ Sadece polisiye tedbirlerle değil alınması gereken tedbirler var. Altyapı, yollar, araç sayısının son yıllarda artışı, otopark gibi durumlar mevcut. Trafik niye sonuç: Kentleşmenin belki iyi yönetilememesinden, doğru tedbirler alınamamasından.
Canbolat sözün burasında Bursa’nın en önemli sorunlarından biri olarak gördüğü dışarıdan ‘yoğun göç alma’ sorununu dile getiriyor ve devam ediyor:
“ Kent yoğun göç baskısının altında sorunlarla karşı karşıya. Senede dışarıdan ortalama 30 bin kişi var olan nüfusa eklenmekte. Bu çok büyük bir rakam. En başta mevcut altyapı ve konut yetersiz kalıyor. Yeni altyapı ve konutlar da dahil bir çok işin hazırlanması lazım. Bunlar ise zor iş. Yoğun göç alan illerde kenti yönetmek de yöneticiler açısından söylüyorum; kolay değildir. Bunun yönetilmesi, yönlendirilmesi gerekiyor.”
 
Sayın Vali Canbolat’ın dikkat çektiği bu konunun önemi TÜİK’in yaptığı açıklamayla bir kez daha ortaya çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun araştırmasına göre en fazla göç alan iller arasında Bursa 5’nci sırada.
                                               xxx
Uludağ’da turizmin 3 ay hizmet vermesi Vali Yakup Canbolat’ın üzerinde durduğu bir konu. Tespitleri ve önerileri var:
“ Uludağ turizme 12 ay açılabilir. Buradan 4 mevsim faydalanılabilmeli. Altyapı buna hazır hale getirilebilir. Böyle bir tabiat nerede var? O da bir sorun olarak gözüküyor. Otelcilerle görüştüm onlar da aynı şeyleri söylüyorlar. Uludağ’dan herkes faydalanmalı. 12 ay boyunca bütün insanların hizmetine sunulmalı. İşletmeler de para kazanmalı. Üç ay faydalanılıyor. Yazık. İyi bir proje ortaya konulmalı. Herkes fedakarlık yapmalı. Kimse Uludağ’dan mahrum kalmamalı. İşletmeler de para kazanmalı.”
Bursa Valisi Yakup Canbolat sanayiden ticarete kadar uzanan konularda ise şu bilgileri aktarıyor:
“ Gelişen bir sanayi var ve kapasite kullanım oranı ortalama yüzde 65’lerde.Bu yüksek bir rakam. 15 milyar dolar civarında ihracatı olan bir şehir. Bir taraftan da tarih, deniz ve üniversite şehri. Turizmden daha fazla pay alabiliriz. Sıcak su yönetimi ve dağıtımı önemli. Bursa aynı zamanda ticaret şehri. İstanbul’a yakınlık hem avantaj hem dezavantaj. Osmangazi köprüsüyle İstanbul’a entegrasyon hızlanacak. . Bursa ne kadar büyüyecek, nüfus ne kadar olacak, termal nasıl yönetilecek, tarım ne olacak. En başta bunların hazır olması lazım.”
Sohbette yönelttiğimiz bazı soruları Sayın Vali ‘off the record ‘ olarak cevaplandırdı gerekçesini de söyledi:
‘Zamana ve daha fazla bilgiye ihtiyacım var.’
Yarım saati bulan sohbetimizi noktalayıp vedalaşırken Vali Canbolat şöyle diyordu:
“ Huzur ortamı içinde kent için, ülke için hayırlı işler yapmayı Allah vesile kılsın.”
 Yeni görevinde Bursa Valisi Yakup Canbolat’ı samimi ve istekli bulduk.
İşleri rast gitsin.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.