SON DAKİKA
Hava Durumu

Yahya Kaptan olayından hiç mi ders almıyoruz…

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2019 12:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2019 12:38

Düşüncelerimizi sütunlarda okurlarımızla paylaşırken, bazı ölçütleri de göz önünde bulundurmaya çalışıyoruz.
Kişiselliği mümkün oldukça bir kenara itip,”Yazılarımız, kamuyu ilgilendirsin, hukuka uygun olsun, bizim kültürümüzü yansıtsın, alabildiğince okuyucu kendini bulsun” düşüncesini hep ön planda tutmaya özen gösteririm.
Bugünkü yazımın konusu biraz kişiselliğe kaçmış olsa da önemli bir davranış biçimini yansıtması bakımından kayda değer olduğunu var sayarak irdeleme gereğini duydum.
Bunun ne anlama geldiğini  yazının tamamını okuyunca anlayacaksınız.
Eski Adalet Bakanlarından Oltan Sungurlu’nun bir sözünü çok önemserim. Türkiye’deki kutuplaşmalardan üzüntüsünü dile getirirken, “Eğer sahneye konulmak istenen oyuna taraf olunmazsa o oyun başarısız olur. Taraftarı olmayan oyun oynanmaz” demişti.
Gerçekten de altı çizilecek derecede önemli bir görüş.
Bugün Bursa siyaset ekseninde farklı sesler yükeseliyor. Kimi menfaatcılarla işbirliğine gidenlerin desteklendiğini, kimisi ise bu görüşe şiddetle karşı çıkıyor.
Çok çetrefilli bir konu gibi görünüyor.
Eğer ortaya atılan doğruysa gerçekten durum vahim. Oturup bir kez daha düşünmemiz lazım.
Burada dikkat çekilen husus, hadisenin muhatabı olan şahısların kimlerle muhatap olduklarıdır. Özellikle 7 Haziran sonrası Ak Parti’ye oy kaybettirmek için uğraş verenler partililer bazı olumsuzluklarında müsebbibi olarak gösterilecektir.
Sadece Ak Parti’de değil CHP ve MHP’de biat kültüründen gelmeyen yani dik duruş sergileyenlere karşı “kurunun yanında varsın yaş da yansın” misalini çağrıştıran örnekler var.
Kavgaların zayıflatacağı Partilerden  tavizler koparmak için ellerini ovuşturanların varlığını şimdiden gözlemleyebiliyorum…

Ve yine Parti içinde yapılmak istenen Biat kaynaklı tartışmalarda yaşananların milletin kafasında derin soru işaretleri yarattığınıda biliyoruz.
Nitekim özellikle son gelişemeler  artık her ev de konuşulur hale gelmiş, “Parti yöneticileri, çıkar cevrelerinden kime boyun eğmiş endişesi kaygı verici boyuta ulaşmıştır.”
Siyasette Biat kültürüne boyun eğenleri  kimse haklı gösteremez.Adalet bir herkese lazım olacaktır.Önümüzdeki dönemde yetkililerin bütün icraatlarını bu gerçeğin ışığında değerlendirmelerini diliyoruz.
Puslu havanın bir an önce kaybolmasını ve kentimizin üzerinde güneşin doğmasını temenni ediyoruz. Herkes iyi niyetle yola çıkmış mücadele ediyor.

***

Nutuk, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’den bize miras. Kurtuluş Savaşı’nda yaşanan gelişmeleri ve Atatürk’ün önemsediği ayrıntıları bize öğretiyor. Gazi, Nutuk’u hazırlama gayesini “Maksadım, inkılâbımızın incelenmesinde tarihe kolaylık sağlamaktır” şeklinde aktarıyor.

Nutuk’ta Atatürk’ün yer verdiği ayrıntılardan biri de Yahya Kaptan olayıdır. Daha 10 yaşında bir çocukken başladığı çileli hayatı, 29 yaşında fidan gibi bir gençken vatan uğruna yaşama veda eden Yahya Kaptan.

Atatürk’ün emri altında Kocaeli bölgesinde işgalcilerin, azınlık çetelerinin ve çapulcuların düşmanı olan Yahya Kaptan, bir muhbirin yer göstermesiyle yakalanıyor ve kendi ülkesinin insanları tarafından şehit ediliyor.
Hem de başı gövdesinden ayrılarak..
Türkiye’nin kaderi haline gelen acı tekrarlardan bir örnek.
Her dönemde başkaları tarafından yönlendirilen veya kullanılanlara tanıklık ediyoruz.
Bazıları bilerek kimileri de bilmeyerek bu tuzağın içinde oluyorlar.
Ve bu yapıdaki işbirlikçiler, Yahya Kaptan gibi vatanperverlerden rahatsızlık duyuyorlar.Teşkilatı Mahsusa’nın da elemanı olan bu kahraman ve yağız delikanlıyı gaddarca şehit etmekten geri durmuyorlar.

Yöntem hep aynı; iftira, yalan, hile…
Yahya Kaptan’ı neden konu ettiğime gelince…
Diyorum ki; bu alın yazısını değiştirsek artık.Tıpkı Çanakkale’de yazılan destan gibi…
Ülke bugüne kadar hep kavgalardan kaybetti.
Ne dersiniz?
 
 
 
 
 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.