SON DAKİKA
Hava Durumu

Yeni Tüketici Kanunu ve yenilikler

Yazının Giriş Tarihi: 30.05.2014 10:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2014 10:31

Yeni Tüketici Kanunu 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemede tüketicileri ilgilendiren birçok yeni husus ve tüketicinin karşılaştığı sorunlara çözüm getiren yeni hükümler getirildi.

Yapılan düzenleme ile bankalara, üyelik aidatı olmayan kredi kartı imkanı sunma zorunluluğu da getiriliyor.

Ön ödemeli konut satışları, tüketici kredileri sözleşmelerinde tüketici 14 gün cayma

hakkını kullanacak.

Bankalar her işlem için tüketiciden ücret talep edemeyecek. Ticaret Bakanlığı ve BDDK hangi işlemlerden ücret alınabileceğini belirleyecek. Aidat zorunluluğu olmayan kart alternatifi zorunlu olacak.

Tüketici kredilerinde tüketici başka sigorta şirketinden sigorta yaptırabilecek. Banka bunu kabul etmek zorunda olacak.

Yüzde 2′lik tüketici kredisi erken ödeme tazminatı yüzde 1′e inecek.

İnşaat ruhsatı almamış hiçbir firma maketten konut satışı yapamayacak. Konut devir teslim tarihine kadar tüketiciye yüzde 2 tazminat ödemesi koşuluyla sözleşmeden vazgeçme hakkı veriliyor.

Yeni kanunda devre mülk sözleşmelerinde satıcı ve sağlayıcıların inşaat ruhsatı alması zorunluluğu getirilmektedir.

Paket tur sözleşmesinin esaslı bir maddesinin değişmesi durumunda tüketiciye cayma hakkı veriliyor. Eğer satıcı sözleşmeyi yerine getirmezse tüketicinin uğradığı zararı karşılayacak. Tüketici boşa harcadığı tatil zamanı için satıcıdan tazminat talep edilecek.

Abonelik için imzalanmış sözleşmeleri tüketici istediği zaman sonlandırabilecek, feshedebilecek. Bu durumda tüketiciden herhangi bir ücret talep edilmeyecek.

Devre tatil ve devre mülk satışlarına da ancak ruhsat alındıktan ve inşaat tamamlama sigortası yapıldıktan sonra başlanabilecek. Tüketicinin devre tatil ve devre mülk satışlarından cayma, sözleşmeden dönme hakkı var.

Yeni kanun tüketicinin ayıplı mal nedeniyle karşılaştığı sorunları çözecek düzenlemeler getiriyor. Alınan malda, yapılan hizmette bir hata var ise tüketicinin parasını iade hakkı olacak. Tüketici parasının iadesini istemiyorsa, hatalı mal ve hizmet için indirim isteyebilecek. Ücretsiz onarım isteme hakkı olacak. Ayıplı malı benzeri ile değiştirebilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.