SON DAKİKA
Hava Durumu

Koronavirüs geçirenler nasıl beslenmeli?…

Covid-19 Pandemisi boyunca bireylerde özellikle bağışıklık sisteminin desteklenmesi için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Sağlıklı bir beslenme planı ile et, süt, tahıl, sebze ve meyve grupları tüketilerek yeterli enerji ve çeşitli besin öğeleri gereksinimleri karşılanmaktadır. Özel Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör konu hakkında bilgi verdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2020 08:29
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2020 08:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
Koronavirüs geçirenler nasıl beslenmeli?…

Covid-19 Pandemisi boyunca bireylerde özellikle bağışıklık sisteminin desteklenmesi için yeterli ve dengeli beslenme oldukça önemlidir. Sağlıklı bir beslenme planı ile et, süt, tahıl, sebze ve meyve grupları tüketilerek yeterli enerji ve çeşitli besin öğeleri gereksinimleri karşılanmaktadır. Özel Medicana Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Güngör konu hakkında bilgi verdi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan, pandemi sırasında yetişkinler için sağlıklı beslenme önerilerine göre;

  1. Her gün meyveler, sebzeler, kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri, yağlı tohumlar ve hayvansal kaynaklı besinler gibi taze ve işlenmemiş yiyecekler tüketin.
  2. Ara öğünler için şeker, yağ veya tuz içeriği yüksek besinler yerine çiğ sebzeleri ve taze meyveleri seçin.
  3. Vitamin düzeylerinde önemli miktarda kayıplara neden olabileceği için sebze ve meyveleri uzun süre pişirmeyin.
  4. Konserve veya kurutulmuş sebze ve meyveler kullanırken, tuz veya şeker eklenmemiş çeşitleri seçin.
  5. Her gün 8-10 bardak su için.
  6. Doymuş yağ asitleri yerine doymamış yağ asitleri içeren bitkisel yağlar(zeytinyağı, vb.), kırmızı yerine beyaz et(tavuk, balık, vb.), az yağlı süt ürünleri gibi sağlıklı yağları tercih edin.
  7. Günde 5 g’den az iyotlu tuz ve daha az şeker tüketin.
  8. Trans yağ asitleri içeren paketli gıdalardan, şekerli içeceklerden, kafeinli içeceklerden ve yüksek tuz ve şeker içeren hazır besinler tüketmeyin.
  9. Ev dışında yemek yemekten kaçının.

Covid-19 Geçiren Bireylerin yeterli ve dengeli beslenmeyi sürdürmesi önemlidir. Bireylerin besin alımlarının azalmasıyla oluşan beslenme yetersizliği ya da artmış besin ve enerji alımının sağlık riski taşıdığı bilinmelidir.

Solunum sıkıntısı yaşayan bireylerin karbonhidrat tüketimini azaltması, enerji gereksinimini daha az karbonhidrat, daha fazla yağ ve yeterli proteinden sağlaması gerekmektedir.

Antioksidan vitaminlerden olan A,D, C ve B12 vitaminin yeterli düzeyde olması Covid-19 semptomlarını azaltmaktadır.

Besin hijyeni ve güvenliği açısından çiğ ve pişmiş besinlerin ayrı tutulması ve hazırlanması, taze sebze ve meyvelerin iyi yıkanması ve tüketmeden hemen önce hazırlanması bulaş riskini azaltmaktadır.

Covid-19 ile mücadelede hiçbir beslenme şekli ya da besin öğesinin tek başına tedavi için yeterli değildir. Ancak bahsedilen besinlerin yeterli, dengeli ve düzenli tüketimi Covid-19 ile mücadelede faydalı olabilmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.