SON DAKİKA
Hava Durumu

SARS-Co-2’de yeni mutasyonlar ortaya çıkacak

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, ‘SARS-CoV-2’ toplumda var oldukça hem hastalık-enfeksiyon korona virüsün devam edeceğini ve hem de yeni yeni mutasyonların ortaya çıkacağını söyledi. Birçok ülkeden klinik önemi olmayan, belirlenemeyen birçok mutasyon sonucu varyantlar bildirilmiş ve bildirilmeye devam ettiğini ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2021 07:12
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2021 07:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://bursadameydan.com/
SARS-Co-2’de yeni mutasyonlar ortaya çıkacak

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, ‘SARS-CoV-2’ toplumda var oldukça hem hastalık-enfeksiyon korona virüsün devam edeceğini ve hem de yeni yeni mutasyonların ortaya çıkacağını söyledi.
Birçok ülkeden klinik önemi olmayan, belirlenemeyen birçok mutasyon sonucu varyantlar bildirilmiş ve bildirilmeye devam ettiğini ifade eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, “Ancak bazı mutasyonların klinik sonucu olarak daha bulaştırıcı olduğu delta varyantı görülmüş ve toplumda hakim varyant olarak dolaşmaya başlamıştır. Amerika Hastalıkları Kontrol Merkezi SARS-Co-V-2’nin mutasyonlarını Yunan alfabesine göre alfa, delta, gama ve beta olarak sınıflandırmıştır. Son bildirilen mutasyon sonucu oluşan varyant ilk kez Kolombiya’da Ocak-2021’de saptanmış ve korona virüse sebep olan SARS-Co-V-2’nin bu varyantı B.1.621 veya VUI-21jul-1veya ‘Mu’ olarak isimlendirilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bunun önemini 30.08.2021’de dünyaya ilan etmiştir. DSÖ bu varyantın son yapılan aşıya karşı dirençli olabileceğini ve daha ileri çalışmalara gerek olduğunu bildirmiştir” dedi.
Mu varyantının Güney Amerika ve Avrupa’da salgınlar yaptığı bildirildiğini belirten Prof. Dr. Reşit Mıstık, “Türkiye’de Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre şu ana kadar 2 olguda görüldüğü açıklanmıştır. Son olarak, özellikle RNA genomuna sahip olan virüslerde mutasyonlar çok sık görülür. Bu mutasyonların bazıları klinik öneme sahip olabildiği ve bir kısmı insan bağışıklık sisteminden kaçışlarına (AIDS, hepatit C’ye sebep olan virüsler gibi) ve grip virüsünde olduğu gibi bazıları da yapılmış aşılardan etkilenmemelerini sağladığı bilinmektedir. Bu sebeple SARS-Co-V-2’de şu ana kadar görülen mutasyonlara ek olarak virüs toplumda dolaştıkça bunlara daha farklı mutasyonlar ekleneceği ve bazılarının hakim varyant olarak dolaşımda kalacağı açıktır. Sonuç olarak virüslerde özellikle RNA genomuna sahip virüslerde yeni yeni mutasyonlar bildirilmeye devam edileceği bir bilimsel gerçektir” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.