SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhuriyet Caddesi

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2024 17:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 17:35

Oysa ki ilk kazma vurulduğunda "Şehrin en prestijli caddesi, Bursa'nın da artık bir İstiklal Caddesi var" diyebilinecek bir yer olacağı yetkililer tarafından dile getirilmişti. "Hatta gerekirse cadde bir kabuk değişimine de gidebilir" söylemleri kulağımıza kadar gelmişti. Nereden bahsettiğimi bilmeyenler için söylüyorum, Cumhuriyet Caddesi'nden.

İlk önce cadde trafiğe kapatıldı ve tramvay hattı döşendi. Bu sırada cadde boyu cephe düzenlemesi yapılıp görüntü kirliliğinin önüne geçilmek için reklam panoların ölçüleri standart tek tip haline getirildi. Standart dışı reklam panoları söktürüldü. Hem yaya akışını sağlamak hem de nostalji tramvayının güvenli gidiş-gelişi için dükkan önlerine belli bir sınır çizilip esnafın kapı önüne ürün çıkarmalarına izin verildi. İlk zamanlar sık sık zabıta denetimiyle bu cadde kontrol altında olup yayaların can güvenliği için motosikletlerin dolaşmasına dahi izin verilmiyordu. Bu konuda hiç taviz vermeyen,caddeye motosiklet sokmayan isim ise bu günlerde emekliliğin tadını ceviz satarak çıkaran Süleyman polis memuruydu.

Gelinen son durumda bir cadde nasıl sahipsiz olunur, onu bize göstermektedir.Nostaljik tramvay hattı konulmakla bir yerin İstiklal Caddesi'ne benzeyemeyeceğini de görmüş olduk. Bu caddenin kontrolü kimin sorumluluğunda? Yoksa hiç kimsenin yetki ve sorumluluğunda değil mi? Motosikletlerin girişi yasak levhası olmasına rağmen motosikletler cirit atıp yayaların can güvenliğini tehlikeye atıyor. Denetlemeyi trafik zabıta mı yoksa trafik polisi yapacak ? Seyyar satıcıların ve dilencilerin yoğun olduğu bu caddede bunları bertaraf etmek Bursa Büyükşehir Zabıtası'nın mı yoksa Osmangazi Belediye Zabıtası'nın mı sorumluluğunda? Dükkan önlerine konulan tanıtım stantları ve ürünler yaya yürüyüşünü etkileyecek derecede taşmış olup bir düzen içerisine kim koyacak ? Güzellik merkezlerinin tanıtımını yapan gençler yoldan geçenlerin önünü geçip peşlerinden gidip sözle taciz etmelerine kim dur diyecek? Caddeye çıkış yollarında bulunan uzaktan kumanda ile açılan metal bariyerlerin bir çalışıp bir çalışmamasını kim takip edip tamir edecek?

Evet,bu cadde yerli turistlerin de dolaştığı, uzun ve kapalı çarşı ile entegre bir yerdir. Yaya olarak Panorama Müzesi'ne gitmek isteyenler bu caddeyi kullanıyorlar.Zafer Plaza ile Dayıoğlu Hamamı'na kadar yayalaştırılan bu cadde,Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey tarafından bir çeki düzen verilmesini bekliyor.

Umulur ki gerekli yerlere talimat verilip acilen Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'nin kenar mahalle cadde görüntüsünden uzaklaşılmalıdır.

***

Pazar günü Uludağ' a gittim. Daha önceleri birkaç defa gündeme gelen Alacahırka ile Jandarma noktasına kadar olan bölümde yol kenarlarına park ederek yüksek sesle müzik eşliğinde açık alanda alkol alınması ciddi bir şikayet konusuydu. Sonuç olarak, değişen bir şey yok; yine aynı manzara. O bölgenin yol güvenliğinden hangi kuvvet kolluğu sorumluysa, bu çözülmeyecek bir mesele değildir.Beklentim,o bölgede trafik akışını engelleyecek durum oluşturulmamalıdır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.